Τελεσίγραφο από την πλευρά των Ευρωπαίων για ελληνικό αίτημα παράτασης του μνημονίου μέχρι την Παρασκευή. Καταγγελία Βαρουφάκη για κείμενο που ήταν έτοιμος να υπογράψει και τελικά αποσύρθηκε.
Άλλο ένα περιπετειώδες Eurogroup πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με τους δανειστές της Ελλάδας να δίνουν χρονικό περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και τον Γιάννη Βαρουφάκη να αποκαλύπτει ότι υπήρξε κείμενο το οποίο ήταν έτοιμος να υπογράψει αλλά αυτό αποσύρθηκε πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Το κλίμα παραμένει τεταμένο, με το Μαξίμου να λέει “όχι” στα τελεσίγραφα, αλλά και να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Κομισιόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Μάλιστα, κατά τη συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί μία «θεραπευτική» όπως την χαρακτήρισε, συμφωνία, τονίζοντας ότι η Ευρωζώνη είναι αδιαίρετη και ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη κάνει αρκετούς συμβιβασμούς.
Κατήγγειλε, ωστόσο, ότι το κείμενο που είχε παρουσιάσει ο Γάλλος επίτροπος Moscovici, έβρισκε απόλυτα σύμφωνη την ελληνική πλευρά, όμως αυτό αντικαταστάθηκε με νέο που πήγαινε τη διαπραγμάτευση μία εβδομάδα πίσω.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που ζητάει η Ελλάδα είναι μία περίοδος κατά την οποία θα διεξαχθούν ουσιαστικές συζητήσεις για τα επόμενα βήματα και για το περιεχόμενο ενός νέου προγράμματος ενώ μέχρι τότε δεσμεύεται να μην υπάρξει καμία μονομερής ενέργεια.
Νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem έκανε στην ουσία λόγο για ρήξη, καθώς κατέστησε σαφές πως μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος θα υπάρξει νέα συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την Παρασκευή.
Ξεκαθάρισε δε, ότι σε αντίθετη περίπτωση οι δόσεις θα χαθούν αφού οποιοδήποτε πρόγραμμα πρέπει να συνοδεύεται από όρους. Αυτό που στην ουσία δίνει η πλευρά των πιστωτών στην ελληνική κυβέρνηση είναι κάποια περιθώρια ευελιξίας, στο υφιστάμενο όμως πρόγραμμα. Αυτά τα περιθώρια ο κ. Βαρουφάκης τα χαρακτήρισε ασαφή και γι’ αυτό το λόγο δεν υπήρξε, για μία ακόμη φορά, κοινό ανακοινωθέν και συμφωνία.
Οι διεργασίες είναι πυρετώδεις την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα. Ορισμένα ξένα μέσα αναφέρουν ότι υπήρξε ρήξη και η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από την Ευρωζώνη, κάτι που στη Γηραιά Ήπειρο κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, ενώ για άλλους η διαπραγμάτευση έχει έντονο γεωπολιτικό χρώμα.