Σε όλους τους πολίτες ετοιμάζεται να μεταφέρει το βάρος της «διάσωσης» των συντάξεων και των εφάπαξ το Υπουργείο Εργασίας.
Αυτό θα γίνει με την επιβολή νέων έμμεσων φόρων οι οποίοι θα εισπράττονται από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το Ταμείο αυτό δεν θα εισπράττει μόνο νέους έμμεσους φόρους υπέρ του Ασφαλιστικού – Συνταξιοδοτικού αλλά και έσοδα από την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
Το Υπ. Εργασίας «τρέχει» το πλάνο αυτό με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, μιας και βλέπει τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές να καταρρέουν και τον κρατικό προϋπολογισμό να μην μπορεί με κανέναν τρόπο να κλείσει τις «τρύπες» που αφήνουν πίσω τους οι ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές αλλά και οι υποσχέσεις για αναστολή κάθε μείωσης στις συντάξεις και τα εφάπαξ, αλλά και για επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Από το 1 δις. ευρώ που είναι σήμερα το έλλειμμα των ασφαλιστικών φορέων μπορεί να φτάσει έως και το 1,7 δις. ευρώ στο τέλος του έτους.
Kαι αυτό γιατί, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές το α’ δίμηνο του 2015 έπεσαν κατά 17,7% σε σχέση με το α’ δίμηνο του 2014.
Την ίδια στιγμή, το κράτος αντλεί κάθε ρευστό διαθέσιμο που υπάρχει σε δημόσιο οργανισμό προκειμένου να καλύπτει την κρατική συνεισφορά σε μισθούς, συντάξεις αλλά και δόσεις που σχετίζονται συνολικά με την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Οι “άκρες” αυτές προβλέπεται ότι θα έχουν εξαντληθεί έως τον Ιούνιο – Ιούλιο του 2015.
Γι’ αυτό η κυβέρνηση επισπεύδει την εισαγωγή νέων έμμεσων φόρων ( πχ στα δημόσια έργα, στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω των πάσης φύσεως πιστωτικών ιδρυμάτων, στις δαπάνες συμμετοχής σε τυχερά παιγνίδια, λαχεία, λόττο, προπό, καζίνο, στην ίδια επίσης λογική μετακίνησης από το εισόδημα στις δαπάνες).
Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει πως θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ακίνητη περιουσία των ταμείων συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ, αν και ένα πολύ μικρό κομμάτι δεν αξιοποιείται από τα ίδια τα ταμεία ή από ιδιώτες αυτή τη στιγμή.
Εξάλλου 17 δις. ευρώ από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών φορέων είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας και είναι επενδυμένα σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Στο …μάτι, τέλος έχει βάλει η κυβέρνηση και τα ρευστά διαθέσιμα 2,3 – 2,6 δις. ευρώ των ασφαλιστικών φορέων, τα οποία θα ήθελε να επενδύσει σε κρατικά ρέπος.