Έξι φορές μεγαλύτερη θα είναι η περιουσία των ασφαλιστικών φορέων σε… 45 χρόνια από σήμερα!
Αυτή είναι η πρόβλεψη που έχει υπόψη η κοινή ομάδα εργασίας που έχουν συστήσει εμπειρογνώμονες από το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομίας, με στόχο την παρουσίαση δύο μελετών για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
Η μία μελέτη θα αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες του συστήματος μέχρι το 2060 και άλλη τους πόρους που θα μπορούσε να συνεισφέρει τα Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης το οποίο θέλει να συστήσει η κυβέρνηση. Οι δύο μελέτες έπρεπε να παραδοθούν στα τέλη Μάη, αλλά η χρονική στιγμή αυτή μπορεί να πάει λίγο αργότερα, μιας και το Υπ. Εργασίας ανήγγειλε πως το φθινόπωρο θα παρουσιαστεί το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό.
Για την άντληση πόρων, η κυβέρνηση σκέφτεται να χρησιμοποιήσει δύο βασικές πηγές: Την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων και την επιβολή νέων έμμεσων φόρων.
Στο κομμάτι των νέων έμμεσων φόρων υπερισχύουν οι σκέψεις για επιβολή εισφορών επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των προμηθειών στα δημόσια έργα και στα τυχερά παιχνίδια.
Στο κομμάτι της αξιοποίησης των αποθεματικών, κυρίως, των ασφαλιστικών φορέων, στο Υπουργείο Εργασίας βλέπουν πως με ένα επιτόκιο που δίνουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στα οποία είναι επενδυμένα τα αποθεματικά ονομαστικής αξίας 17,3 δισ. ευρώ (προ PSI) που βρίσκονται στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας, το συνολικό κεφάλαιο τους θα φτάσει στα 125 δις. ευρώ.
Στην κυβέρνηση «καίγονται» να δείξουν τις θετικές προοπτικές της άξιας των αποθεματικών των ασφαλιστικών φορέων, προκειμένου να πείσουν τους δανειστές πως υπάρχουν εκείνες οι πηγές χρηματοδότησης, οι οποίες μπορούν να κάνουν βιώσιμο το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό. Έτσι, σε συνδυασμό με τους νέους έμμεσους φόρους θα υποσκελιστούν οι απώλειες των ασφαλιστικών φορέων από τη συνεχιζόμενη πίεση στο κράτος για να μειώσει τις δαπάνες γι’ αυτά, αλλά και τα χαμηλά έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές φέρνει η μαζική μακροχρόνια ανεργία.