Ακόμα και αν επαληθευόταν το καλό σενάριο για την πορεία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-δανειστών θα ήταν …κακό για τα ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτό γιατί η ζημιά στους προϋπολογισμούς τους έχει… ήδη γίνει και προήλθε από τα capital controls τα οποία επεβλήθησαν στις 29 Ιουνίου και δεν πρόκειται να φύγουν τελείως πριν το Δεκέμβριο του 2015.
Αυτή η ζημιά θα προκύψει σε μαζική κλίμακα ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης – δανειστών την ερχόμενη Κυριακή και επέλθει σταδιακά η ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής της χώρας.
Εξάλλου, τα σημάδια των capital controls έχουν ήδη φανεί στα ταμεία και ειδικά στον ΟΑΕΕ, ο οποίος αδυνατεί να εισπράξει τα 260 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις εισφορές διμήνου Μάη – Ιούνη.
Η ύφεση στην οποία θα μπει ελληνική οικονομία το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να φτάσει στο 3-3,5%. Το γεγονός αυτό θα αυξήσει την ανεργία από το 25-26% που ήταν το α΄ εξάμηνο του 2015 στο 29-30% του εργατικού δυναμικού.
Η αύξηση της ανεργίας κατά 3-4% θα φέρει μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 5-6%.
Η μείωση αυτή θα έλθει να “κάτσει” σε μία μείωση 14-15% που έχει ήδη συντελεστεί από τις αρχές του χρόνου, όπου η οικονομία είχε μπει και πάλι, αν και οριακά, σε ύφεση αλλά προπαντός σε κατάσταση αβεβαιότητας.
Από 2,7 δισ. ευρώ που αναμενόταν να χάσουν οι ασφαλιστικοί εισφορές έως το τέλος του έτους, οι απώλειες τους δεν αποκλείεται πλέον να φτάσουν τα 3,2 δισ. ευρώ.
Έτσι αντί για σχεδόν 19 δισ. ευρώ που ανέμεναν οι ασφαλιστικοί φορείς με βάση τις αρχικές προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για φέτος από εισφορές, μετά βίας θα εισπραχθούν 16 δις. ευρώ. Φυσικά, το κράτος, δεν θα μπορεί με δικά τους έσοδα να κλείσει τις «τρύπες» που θα δημιουργηθούν στους ασφαλιστικούς φορείς από την πτώση των εισφορών, γιατί και αυτοί θα τσακιστούν από την ύφεση.