Η πολυναμενόμενη τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο κοινοποιήθηκε ήδη στα κόμματα και αναμένεται σήμερα Τετάρτη να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, προσφέροντας άμεσο στήριγμα στις τράπεζες αλλά και έμμεσο στις ασφαλιστικές που συνδέονται με αυτές, καθώς θα περιορίσει τις ανάγκες «αναδιάρθρωσης» που έχουν ήδη υποβληθεί στα κοινοτικά όργανα.
Το «κέρδος» για τις 4 συστημικές τράπεζες υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ. Τόσο θα βελτιωθεί ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας στα τέστ αντοχής της ΕΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν στις 26 Οκτωβρίου. Πλέον η κυβέρνηση «τρέχει» για την άμεση ψήφιση της διάταξης που έχει το πράσινο φως των κοινοτικών οργάνων.
Ο αναβαλλόμενος φόρος ήδη εφαρμόζεται σε άλλα κράτη μέλη, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Το ζήτημα ήταν η εγγύηση που θα παράσχει το ελληνικό δημόσιο να μην εγγραφεί στο δημόσιο χρέος.
Η «μέθοδος» αυτή είναι ουσιαστικά λογιστική, προβλέπεται και από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα αλλά και από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα τεστ αντοχής και προβλέπει ότι όταν μία τράπεζα έχει ζημίες μπορεί λογιστικά εγγράφεται ως αναβαλλόμενη φορολογική έκπτωση η οποία ‘αφαιρείται» λογιστικά και πάλι στο μέλλον από τον φόρο στην περίοδο κερδοφορίας, βελτιώνοντας – λογιστικά πάντα- την θέση τους
Η κρίσιμη περίοδος ολοκληρώνεται το 2017 γιατί έως τότε φθάνουν οι προβολές των ευρωπαϊκών τεστ αντοχής. Σε βάθος 10ετίας- εφ΄ όσον διατηρηθεί η διάταξη – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το συνολικό όφελος των τραπεζών είναι 10 δις ευρώ.
Η κυβέρνηση προσδοκά με την μέθοδο αυτή να περιορίσει δραστικά τις όποιες νέες κεφαλαιακές ανάγκες των 4 μεγάλων τραπεζών για να διοχετεύσει τα 11 δις ευρώ που περισσεύουν από το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών.