Την «τιμητική» της έχουν σήμερα οι υπερήλικες σε όλο τον κόσμο. Η 1η Οκτωβρίου η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, βρίσκει τους Έλληνες της Τρίτης Ηλικίας να αυξάνονται και να πληθαίνουν και να τη χώρα να διεκδικεί τον τίτλο μιας από τις περισσότερο γηρασμένες χώρες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, οι ηλικιωμένοι άνω των 60 χρόνων στη χώρα μας αποτελούν το 18,5% του πληθυσμού της, ενώ τα παιδιά έως 15 ετών δεν ξεπερνούν το 14,3% του συνολικού πληθυσμού. Κάθε πέντε χρόνια, όμως, προστίθενται στην Τρίτη Ηλικία πάνω από 100.000 άτομα.
Εκτός από τη μελανή εικόνα για το δημογραφικό μέλλον της χώρας, τα στοιχεία της επιστημονικής ένωσης αποκαλύπτουν το βαρύ φορτίο αυτής της ηλικίας όπως αποτυπώνεται στις ασθένειες και τις υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν οι ηλικιωμένοι. Ειδικότερα, τα άτομα άνω των 70 ετών, ενώ αποτελούν το 10% του πληθυσμού, απασχολούν το 50% των νοσοκομειακών κλινών και το 25% των κλινών για οξέα περιστατικά.
Από τους ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε γενικά νοσοκομεία, το 40% είναι χειρουργικοί ασθενείς. Το 70% των υπερηλίκων έχουν περισσότερες της μιας ασθένειες και το 25% παίρνει περισσότερα από 5 φάρμακα ημερησίως.
Από άνοια πάσχουν 150.000-200.000 ασθενείς στη χώρα μας και λόγω της φύσης της νόσου συμπάσχει και ανάλογος αριθμός οικογενειών. Ο αντίστοιχος αριθμός για την Ευρώπη ανέρχεται σε 10 εκατ. ενώ παγκοσμίως καταγράφονται 44 εκατ. ασθενείς. Η κολπική μαρμαρυγή (μια συνήθης μορφή καρδιακής αρρυθμίας όπου ο ρυθμός συστολής της καρδιάς είναι ταχύς, ανώμαλος και αποδιοργανωμένος) παρατηρείται σε ποσοστό 5% στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και σε 10% στους υπερήλικες άνω των 80 ετών και αποτελεί το κύριο αίτιο θρομβοεμβολικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Στην Ελλάδα καταγράφονται πάνω από 30.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο και με θνητότητα γύρω στο 30% τον πρώτο χρόνο.
Οι καρκίνοι είναι πρώτη αιτία θανάτου στο φάσμα ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα 75 χρόνια. Οι περισσότερες μορφές καρκίνου διαγιγνώσκονται σε ηλικιωμένα άτομα: το 50% των κακοήθων όγκων στις ΗΠΑ αφορά σε άτομα άνω των 65 ετών (NCI). Το 60% των θανάτων από καρκίνο αφορά σε υπερήλικες. Το 52% όλων των καρκίνων στις γυναίκες και το 59% στους άνδρες διαγιγνώσκεται σε άτομα άνω των 65 ετών.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία επισημαίνει ότι προκύπτουν ηθικά και δεοντολογικά προβλήματα για την ιατρική περίθαλψη των ηλικιωμένων. «Η κρατούσα άποψη είναι ότι οι προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο στα άτομα τρίτης ηλικίας στοιχίζουν δυσανάλογα στο Σύστημα Υγείας σε σχέση με το πιθανό όφελος. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, διότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου σημαίνει: λιγότερες βαριές χειρουργικές επεμβάσεις, λιγότερες χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, λιγότερες ημέρες νοσηλείας και τελικά προσφέρει μεγάλες πιθανότητες ίασης ή μακρότερης επιβίωσης με ικανοποιητική ποιότητα ζωής», αναφέρει η επιστημονική εταιρεία.