Νωρίς είναι ακόμα για να δει κανείς «άσπρο καπνό» από μέτωπο το Ασφαλιστικό, στο οποίο συγκρούονται μεταξύ άλλων, κυβέρνηση και δανειστές στα πλαίσια των συνομιλιών του Brussels Group.
Η κάθε πλευρά εξακολουθεί να θεωρεί με τον δικό της τρόπο το τι είναι «δίκαιο», «αποτελεσματικό» και «δημοσιονομικά βιώσιμο» ασφαλιστικό σύστημα.
Συγκεκριμένα, οι δανειστές συνεχίζουν να επιδεικνύουν το μέηλ Χαρδούβελη, δηλαδή τη λίστα των αλλαγών που είχε παρουσιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση στην τότε «τρόικα», η οποία προέβλεπε μείωση των επικουρικών συντάξεων και αύξηση των ενδιάμεσων ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης , αλλά φυσικά και να ζητούν την πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/2010 για τις κύριες συντάξεις.
Από τη μεριά της, η νέα κυβέρνηση δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές της που προβλέπουν την αναστολή κάθε μείωσης συντάξεων –εφάπαξ και την επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Κοινός τόπος φαίνεται πως ίσως βρεθεί στο τελευταίο θέμα, με τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών ενός επιδόματος κοινωνικής ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων λίγο μικρότερο από εκείνο που είχε αρχικά προβλέψει η κυβέρνηση πχ μέχρι τα 500 ευρώ όσο είναι δηλαδή η χαμηλότερη κύρια σύνταξη και όχι γύρω στα 700 ευρώ στα οποία ανέρχεται το άθροισμα της χαμηλότερης κύριας και της χαμηλότερης επικουρικής σύνταξης.
Στο μέτωπο των ορίων συνταξιοδότησης, ίσως υπάρξει συμφωνία για μία σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων συνταξιοδοτικών ορίων στην περίοδο 2020-25 χωρίς να θιγούν τα θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Διάσταση εξακολουθεί να υπάρχει, όμως, μεταξύ των δύο πλευρών για τις επικουρικές συντάξεις, με τους δανειστές να ζητούν την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την κυβέρνηση να έχει στα συρτάρια της έτοιμη την τροπολογία της αναστολής της. Το σενάριο της μείωσης των «υψηλών» επικουρικών συντάξεων έχει ναυαγήσει μιας και αυτές αποτελούν μόλις το 30% του συνόλου, δηλαδή γύρω στις 300.000 ευρώ και έχουν ήδη υποστεί πολλές μειώσεις.