Ο ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας ενημέρωσε το Ευρωκοινοβούλιο για τη θέση του σχετικά με το ενιαίο μηχανισμό διάσωσης τραπεζών. Έλαβε εντολή από το Συμβούλιο Ecofin ως προεδρεύων να διαπραγματευθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με το ενιαίο μηχανισμό διάσωσης τραπεζών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ecofin “oι υπουργοί επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα του Συμβουλίου να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις πριν από την διακοπή της Βουλής τον Μάιο, δηλαδή κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου».
Το Συμβούλιο διαμόρφωσε τη θέση του σε 6 σημεία που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων:
1. Διαδικασία διάσωσης: ποιο όργανο θα είναι η «απόλυτη αρχή εξυγίανσης”
2. Ποιο όργανο θα πρέπει να αποφασίσει αν μια τράπεζα είναι “προβληματική ή ενδέχεται να αποτύχει”
3. Ο ρόλος της ολομέλειας και η εκτελεστική συνεδρίαση του ενιαίου διοικητικού συμβουλίου κατά την διαδικασία λήψης απόφασης διάσωσης.
4. Ψηφοφορία κατά τη σύνοδο ολομέλειας του ενιαίου διοικητικού συμβουλίου.
5. Οι δυνατότητες για το Διοικητικό Συμβούλιο να συνάπτει δάνεια για τον ενιαίο ταμείο εξυγίανσης (SRF)
6. Πώς θα καθοριστούν οι εισφορές στο ενιαίο ταμείο εξυγίανσης.
“Οι συζητήσεις στο Συμβούλιο σχετικά με όλα αυτά τα θέματα ήταν εκτεταμένες, δύσκολες, αλλά εποικοδομητικές, και έχουμε μία νέα επικαιροποιημένη εντολή, η οποία μας επιτρέπει την αναγκαία ευελιξία για τον τριμερή διάλογο με το Κοινοβούλιο”, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Με βάση την επικαιροποιημένη εντολή, η Προεδρία θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις
Ο ενιαίος μηχανισμός διάσωσης, εφόσον εγκριθεί, θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της μελλοντικής τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης. Σύμφωνα με το σχέδιο πρότασης, θα αποτελείται από το διοικητικό συμβούλιο και από ένα ενιαίο ταμείο εξυγίανσης (SRF). Ο σκοπός του μηχανισμού είναι να εξασφαλιστεί η ομαλή εξυγίανση για προβληματικές τράπεζες, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις για τους φορολογούμενους και την πραγματική οικονομία. Κατ ‘αρχήν ο μηχανισμός θα ισχύει για όλες τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ και στις χώρες της ΕΕ που επιλέξουν να συμμετάσχουν.
Η πρόταση συμφωνίας, περιλαμβάνει επίσης τη δέσμευση να υπάρξει διακυβερνητική συμφωνία για τη λειτουργία του ενιαίου ταμείου. Θα οριστικοποιηθεί όταν το Συμβούλιο ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βάσει προγράμματος, ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015. Λειτουργικός για διάσωση θα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ, που εκπροσωπούνται από τους υπουργούς Οικονομικών των 28 χωρών – μελών, και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα. Εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης πριν από την τελευταία συνεδρίαση της σημερινής Ευρωβουλής στα μέσα Απριλίου με πιθανή καθυστέρηση στη συνέχεια τουλάχιστον κατά επτά μήνες.
Το Ευρωκοινοβούλιο δεν θέλει καμία ανάμειξη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα έδινε πολιτική διάσταση στη διαδικασία. Επιθυμεί, επίσης, να είναι η ΕΚΤ ο μόνος θεσμός που μπορεί να αποφαίνεται ότι μία τράπεζα είναι προβληματική και ότι πρέπει να εκκαθαρισθεί. Διαφωνούν και σχετικά με την ταχύτητα συγκέντρωσης των πόρων του Ταμείου Εκκαθάρισης, αλλά και με την ταχύτητα που τα κεφάλαια του θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από όλες τις χώρες.
Θα χρηματοδοτηθεί με εισφορές που θα καταβάλλουν όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης και το ύψος τους θα φθάσει σε βάθος χρόνου σε περίπου 55 δις. ευρώ. Οι ευρωβουλευτές θέλουν όλες οι εισφορές των τραπεζών στο Ταμείο Εκκαθάρισης να είναι πλήρως διαθέσιμες σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης μετά από τρία χρόνια, και όχι μετά από δέκα που λένε οι υπουργοί Οικονομικών.