Μπορεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων που θα διαμορφώσει το νεοσύστατο υπουργικό όργανο, το Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να αφορά τους «πολλούς» από το 2015, καθώς έως τότε θα διατηρείται η άρση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αλλά οι τρόικα πιέζει – βάση μνημονιακής υποχρέωσης – μία συνολική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ιδιωτικών και επιχειρηματικών.
Το θέμα συζητήθηκε την Παρασκευή από το Συμβούλιο Διαχείρισης στην 1η του συνεδρίαση με στόχο το χθεσινό Eurogroup το οποίο ζητούσε την ενεργοποίηση του οργάνου, Πληροφορίες αναφέρουν ότι θέλουν αποτελέσματα τον Μάρτιο με έμφαση στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.
Στο πεδίο των μεγάλων επιχειρήσεων που έλαβαν δεκάδες δις ευρώ δάνεια τα προηγούμενα χρόνια και αδυνατούν πλέον να τα αποπληρώσουν πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα σχέδιο οργανωμένης αναδιάρθρωσης – σωτηρίας υπό την αυστηρή όμως επιτροπεία των τραπεζών ή και ξένων αξιολογητικών οίκων. Ο έλεγχος θα γίνεται από τις υπερδιευθύνσεις κόκκινων δανείων κάθε τράπεζας που θα παρακολουθούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης τα οποία θα υποχρεούνται να καταρτίζουν οι εταιρείες.
Αλλαγές συζητούνται και για τον πτωχευτικό κώδικα και την προπτωχευτική διαδικασία των εταιρειών. Και αυτό γιατί, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, σήμερα η διαδικασία πτώχευσης ή εξυγίανσης επιχειρήσεων χρονίζει.
Στο πεδίο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιωτών, εκκρεμεί ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, ο ορισμός του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και ο καθορισμός του ύψους των «αποδεκτών ορίων διαβίωσης». Οι όροι αυτοί θα κρίνουν στο μέλλον τις ρυθμίσεις «κόκκινων» ή καθυστερούμενων δανείων, το ύψος των καταβαλλόμενων δόσεων, τους πλειστηριασμούς αλλά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του νόμου Κατσέλη. Αφορούν και επιχειρηματικά δάνεια και οι τελικές ρυθμίσεις θα έχουν την συμφωνία της τρόικα ειδικά όσον αφορά στο ύψος των αποδεκτών δαπανών διαβίωσης.