Ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου το ζήτημα συχχωνεύσεων μεταξύ των τεσσάρων «μεγάλων» τραπεζών, άμεση πώληση των μετοχών υπό έλεγχο του ΤΧΣ αλλά και προαναγγελία τέλους για το πάγωμα των πλειστηριασμών ήταν οι 3 μεγάλες ειδήσεις για τις τράπεζες που βγήκαν από τις εκθέσεις του ΔΝΤ. Το ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Τετάρτης σειρά εκθέσεων ειδικά για την Ελλάδα στις οποίες μεταξύ άλλων γίνεται και παραδοχή των λαθών της τρόικα αλλά και ασκείται πίεση προς την ΕΕ για νέα χρηματοδότηση.
Στο τραπεζικό πεδίο, σε μία από τις εκθέσεις είχε ενσωματωθεί η επιστολή του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θ. Κατσάμπα ο οποίος αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές «έχουν αναλάβει να αναπτύξουν μια συνολική στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση» με χρονικό ορόσημο την 15η Ιουλίου.
Η στρατηγική «θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, το θέμα της πιθανής περαιτέρω συγχώνευσης μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς και το χρονοδιάγραμμα διάθεσης των μετοχών που κατέχονται από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τον ιδιωτικό τομέα».
Το ΔΝΤ επίσης παραδέχεται ότι η Ελλάδα θα έχει τραπεζικό σύστημα που θα αδυνατεί να αυξήσει την πιστωτική επέκταση έως και το 2016.
Το ΔΝΤ κάνει εκτενή αναφορά στη βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση: να συγκρατηθεί το κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κάνει λόγο για βελτίωση, μέσω του προγράμματος, της ικανότητας των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.
Προαναγγέλλει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αξιολογήσει λεπτομερώς τις διαδικασίες που ακολουθούν οι τράπεζες καθώς και όλα τα μέσα που χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Μάλιστα δίνει και παραδείγματα. Αναφέρεται ότι σε ώριμες αγορές η ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου γίνεται μέσω outsourcing, δηλαδή με την παροχή υπηρεσιών εξειδικευμένων στο κομμάτι αυτό εταιρειών. Στην Ελλάδα ωστόσο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η προοπτική του outsourcing για τα προβληματικά πάγια δείχνει περιορισμένη. Για αυτόν το λόγο το Ταμείο εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο με ιδία μέσα.
Προβλέπει, παρά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αρνητικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης για πολλά χρόνια: ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα μειωθεί φέτος κατά 6,5%, κατά 4% το 2014 και θα είναι αρνητικός (-0,6%) το 2016, ενώ θα “γυρίσει” θετικός το 2017 (5,3%).
Για την οικονομία, το ΔΝΤ επαινεί τη χώρα για την πρόοδο που έχει σημειώσει, αλλά και συστήνει νέες παρεμβάσεις. Καταγράφει «σοβαρά προβλήματα εφαρμογής» στη φορολογική μηχανή και στις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο. Επισημαίνει μάλιστα ότι μία αποτυχία να ληφθεί ισχυρή διορθωτική δράση στα δύο παραπάνω πεδία “μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό δημοσιονομικό κενό το 2014 και μετά”. Εκτιμά ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα 4,4 δισ. ευρώ έως το 2017 εκ των οποίων τα 3,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να ληφθούν το 2015 και επιπλέον 1 δισ. ευρώ το 2016.
Ειδική μνεία κάνει για τον ΦΠΑ στην εστίαση. Αναφέρει ότι προειδοποίησε την κυβέρνηση, όταν ενημερώθηκε για προώθηση μείωσης ΦΠΑ στην εστίαση και φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού ήταν ελλιπή και ότι “μια τέτοια χαλάρωση θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα”, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει ενδεχόμενο νέας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.