Κύκλο νέων εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει η επικείμενη συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank, με ουσιαστική συμμετοχή του Κατάρ, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι, μετά τις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των δύο τραπεζών. Όπως, πάντως, έχει γίνει ήδη γνωστό με τη συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στην ΝΑ Ευρώπη και η 25η σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με το Κατάρ να εξελίσσεται σε μεγαλομέτοχο του νέου σχήματος. Η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών, με παρουσία σε περισσότερες από 10 χώρες του κόσμου.
Η συμμετοχή funds του Κατάρ, εκτιμάται ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στις προοπτικές του, ενώ θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν γενικότερα και για την ελληνική οικονομία. Θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στο σταδιακό άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς με ότι συνεπάγεται αυτό για την διοχέτευση της πολυπόθητης ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ώστε να κινητοποιηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας γενικότερα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank διαθέτουν σημαντική παρουσία εκτός εθνικών συνόρων, με επίκεντρο της ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τη συνένωση των δυνάμεων τους, η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί αποκτά ηγετική παρουσία σε αρκετές χώρες της Βαλκανική Χερσονήσου. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί η ισχυρή παρουσία και των δύο τραπεζικών ομίλων στον τομέα των εναλλακτικών δικτύων τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών και ιδιαίτερα στον τομέα των ΑΤΜ, του internet και του phone banking με εγγεγραμμένους χιλιάδες πελάτες.
Σε κάθε περίπτωση, στην σημερινή επίσημη ενημέρωση αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, οι ανακοινώσεις αναφορικά με το επιχειρηματικό σχέδιο για το δίκτυο των καταστημάτων των δύο τραπεζών και τους εργαζόμενους, καθώς μια συγχώνευση για να είναι πραγματικά επιτυχημένη επιχειρηματικά θα πρέπει σύμφωνα με την διεθνή πρακτική να οδηγεί σε οικονομίες κλίμακος και περιορισμό του λειτουργικού κόστους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις εταιρειών συμβούλων που έχουν διατυπωθεί, για να ολοκληρωθεί πλήρως η συγχώνευση δύο μεγάλων τραπεζικών ομίλων και η νέα τράπεζα που θα προκύψει να λειτουργεί λειτουργικά εντελώς αυτόνομα απαιτούνται 2,5 περίπου χρόνια από την στιγμή που θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.
Η κίνηση αυτή στον τραπεζικό τομέα, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, που ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για να σημειώσουν αδράνεια στη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Πιο συγκεκριμένα στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εξαγορές και συγχωνεύσεις που οδήγησαν στη δημιουργία ισχυρών τραπεζικών ομίλων. Ταυτόχρονα μεγάλες ιστορικές τράπεζες, αλλά και μικρότερες σε μέγεθος τράπεζες, “χάθηκαν” από τον εγχώριο τραπεζικό χάρτη καθώς συγχωνεύθηκαν από άλλες τράπεζες.
Εθνική Κτηματική Τράπεζα, Εθνική Στεγαστική, Τράπεζα Εργασίας, Ιονική Τράπεζα, ΕΤΒΑ, Εγνατία Τράπεζα, Δωρική Τράπεζα, Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος, Τράπεζα Αθηνών, Τράπεζα Κρήτης, Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης, Xiosbank, Aspis Bank αποτελούν επωνυμίες τραπεζών που εξαγοράσθηκαν ή συγχωνεύθηκαν και έπαψαν να λειτουργούν αυτόνομα δημιουργώντας ανακατατάξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Επίσης, στη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου μια μεγάλη σε μέγεθος ιστορική ελληνική τράπεζα και μια μικρότερη σε μέγεθος, η Εμπορική και η Γενική Τράπεζα αντίστοιχα, πέρασαν στον έλεγχο δύο ισχυρών γαλλικών τραπεζικών ομίλων. Η Εμπορική Τράπεζα εντάχθηκε στον όμιλο της Credit Agricole και η Γενική Τράπεζα (σήμερα Geniki Bank) στον όμιλο της Societe Generale. Στις τραπεζικές συμφωνίες της τελευταίας 15ετίας ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η συμφωνία της Alpha Bank για την εξαγορά και συγχώνευση της Ιονικής Τράπεζα το 1999, καθώς και της Eurobank με την Τράπεζα Εργασίας.
Στη ιστορία των επιχειρηματικών κινήσεων στον τραπεζικό τομέα έμειναν και οι δύο προσπάθειες συνένωσης των δυνάμεων της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank, με στόχο τη δημιουργία του “εθνικού πρωταθλητή”, που τελικά δεν καρποφόρησαν. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2001 και η δεύτερη μια δεκαετία αργότερα το 2011. Ενώ, μια ακόμη σημαντική πρόταση που τελικά επίσης δεν καρποφόρησε ήταν της Τράπεζας Πειραιώς, το καλοκαίρι του 2010, για ταυτόχρονη εξαγορά του 77% της Αγροτικής Τράπεζας -που κατέχει το Δημόσιο- και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου.
(ΑΠΕ – ΜΠΕ)
ΑΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΣΑΜΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ANYTIME … ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΜΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΆ ( ΒΛΕΠΕ ALPHA – AXA – EUROLIFE ) ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ.
ΠΑΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΣΕ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ DATA ΠΕΛΑΤΩΝ 8,000,000 ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 85% ΤΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ …
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Αν δεν οργανωθούμε και ατομικά και συλλογικά δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα για την επαγγελματική μας υπόσταση.
πρέπει να
1. ενημέρωνουμε τους πελάτες μας έγγραφα για τα οφέλη που θα έχουν όταν θα ασφαλιστούν σε ασφαλιστικό διαμεσολαβητή και όχι στην Τράπεζα.
2. να ζήτάνε απο τους υπαλλήλους της τράπεζας είτε είναι στο γκισε ή τηλεφωνικά, αν έχουν άδεια ασφαλιστικού διαμεσολαβητή , τον αριθμό της άδειας και το επιμελητήριο που έχει εκδόσει την άδεια.
3. όλοι μας να οργανωθούμε στα επαγγελματικά σωματεία της περιοχής και μέσω αυτών να πραγματοποιούμε ανοικτά συνέδρια κα ενημερωτικές ημερίδες για τους πελάτες μας.
Αν κινηθούμε σωστά και μεθοδικά . δεν έχουμε να φοβηθούμε καμία τράπεζα και κανένα anytime.
Δημήτρης Παπανικολάου
πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Α.Π.Κ.Ε.
Μερικές αλήθειες για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών και τις κουταμάρες που γράφονται στα ΜΜΕ περι τραπεζικού κολοσσού και σωτήριας επέμβασης από το Κατάρ.
Πρώτον, οι δύο τράπεζες και ειδικά η Eurobank είναι στο χείλος της χρεοκοπίας. Φυσικά η Eurobank δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την οικονομική της κατάσταση.
Δεύτερον, το κράτος δίνει χρήματα των φορολογούμενων στις τράπεζες λες και προσπαθεί να γεμίσει ένα βαρέλι δίχως πάτο. Χαρακτηριστικά η Eurobank έχει πάρει συνολικές ενισχύσεις κεφαλαίων και ρευστότητας που έχει λάβει ή δικαιούται μέχρι στιγμής να πάρει η τράπεζα ξεπερνά τα 14,5 δις. ευρώ (πάνω από 6% του ΑΕΠ...).
Τρίτον, οι τράπεζες παίρνουν λεφτά από το δημόσιο για να ενισχύσουν τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά μόνο αυτό δεν κάνουν.
Το deal των «νεκρών» τραπεζών
https://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/-deal–lr—2011083040433/
Αγαπητέ Δημήτρη
απο το στόμα σου και στου ασφαλιστή στο αυτί !!!
αυτό που λές είνια επιτακτική ανάγκη να γίνει .
Στην παρουσα φαση καθε συγχωνευση τραπεζας σκοπο εχει να καθυστερησει την επερχομενη καταρρευση του τραπεζικου συστηματος.Αλλωστε ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ σκοπος της παρουσας κυβερνησης ειναι να μην χρεωκοπησει το Ελληνικο τραπεζικο συστημα…
@Γ.Π. Φραγκούλη:
Δεν είναι απλά “νεκρές” οι δυο τράπεζες.
Η Alpha μόλις πριν ενάμιση μήνα προχώρησε στην σκανδαλώδη “εξαέρωση” του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας (των μετόχων της δηλαδή) μειώνοντάς το κατά 2,35 δις ευρώ (!) ή κατά 95%, μέσω μείωσης της ονομαστικής τιμής των υπό διαπραγμάτευση μετοχών από τα 4,7ευρώ, στα 0,3ευρώ ανά μετοχή.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, με αυτά τα χρήματα σχηματίστηκε “ειδικό αποθεματικό”. Όταν για το rollover των ομολόγων θα χρειαστεί -στη χειρότερη- 700εκ. ευρώ, γίνεται φανερό οτι αυτό το ειδικό αποθεματικό των 2,35δισ., σκοπό έχει να καλύψει τη σαπίλα του ισολογισμού (επισφάλειες που συστηματικά αποκρύπτονταν), με λεφτά των μετόχων (η οικογένεια Κωστόπουλου είχε μόνο 9% του μ.κ.)
Και ας μη μιλήσουμε για τα 15δισ κρατικών εγγυήσεων που έχει πάρει η τράπεζα (20δισ η Eurobank)…
Τώρα αν μπορεί κανείς να απαντήσει γιατί όταν δύο χρεοκοπημένες τράπεζες συνενώνονται, τότε φτιάχνουν μία μη χρεοκοπημένη τράπεζα, θα του χρωστάγαμε χάρη.