Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί σήμερα, στο πλαίσιο συνάντησης στο υπουργείο Ανάπτυξης η πίεση που φέρεται να ασκεί η τρόικα στο ζήτημα του προσδιορισμού των εύλογων δαπανών διαβίωσης. Ο λόγος για την μέθοδο που έχει στόχο να βοηθήσει τα πιστωτικά ιδρύματα και τους δανειολήπτες, να καταλήγουν σε κοινά αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων.
Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης φέρεται να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή κατά την άποψη των δανειστών. Και τούτο διότι υπολογίστηκαν οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης όχι μόνο στα βασικά αγαθά υπηρεσίες ( 1η ομάδα) δηλαδή η διατροφή, η ένδυση και υπόδηση, τα λειτουργικά έξοδα κατοικίας, η μετακίνηση, η επισκευή και συντήρηση επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, τα είδη οικιακής κατανάλωσης και ατομικής φροντίδας, η ενημέρωση και μόρφωση, οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και ταχυδρομείων, τα είδη και οι υπηρεσίες υγείας, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης, οι υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας και οι οικονομικές υπηρεσίες αλλά και σε άλλα πεδία. Στην 2η ομάδα περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες εστίασης, στην 3η ομάδα επιπλέον διαρκή αγαθά και συσκευές και στην 4η ομάδα επιπλέον δαπάνες για κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καπνού, αεροπορικές μετακινήσεις, τουριστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.
Φέρεται λοιπόν να υπάρχει διαφωνία «επέκτασης» προς τις υπόλοιπες 3 ομάδες για τον υπολογισμό του αν μπορεί κάποιος και πόση δόση να πληρώσει από το 2015…
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών που θα έχει επίκεντρο την ρευστότητα. Στο τέλος Μαρτίου, με τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία, τα εγκεκριμένα δάνεια ήταν 1,5 δισ. ευρώ και τα εκταμιευμένα δάνεια από αυτά τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί, ήταν 1 δισ. ευρώ.