Επιστολή προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έστειλε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στις 24 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν παράπονα τόσο από επιμέρους πελάτες των Τραπεζών όσο και από καταναλωτικές οργανώσεις, σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου για τους ενήμερους δανειολήπτες. Αυτό επισήμανε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζιδάκης μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΕΤ Γιώργο Ζανιά.
Ο υπουργός ως αιτιολογία ανέφερε ότι είτε το δίκτυο των Τραπεζών δεν ήταν ενημερωμένο σε κάποιες περιπτώσεις, είτε ενδεχομένως δεν υπήρχε προθυμία από κάποια στελέχη Τραπεζών. Πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να στείλει στην Ένωση Τραπεζών συγκεκριμένα ποια παράπονα και καταγγελίες, «προκειμένου η Ένωση και οι Τράπεζες να τα διερευνήσουν και να μας δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις».
Αν το δίκτυο των Τραπεζών δεν προχωρεί με την προθυμία και την ταχύτητα που θα έπρεπε «θα το διερευνήσουμε και θα ξέρουμε σε λίγες μέρες», πρόσθεσε. Η συνάντηση είχε επίσημο θέμα τις χορηγήσεις τραπεζικών δανείων οι οποίες αυξήθηκαν κατά 25% τον Σεπτέμβριο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι η δέσμευση που έχουν αναλάβει οι τράπεζες στο πλαίσιο της συμφωνίας με το υπουργείο είναι να χορηγήσουν ως το τέλος του έτους δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ και η πρόοδος παρακολουθείται σε μηνιαία βάση, ανά πρόγραμμα.
«Στις Τράπεζες εναπόκειται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», ανέφερε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι δεν έχουμε αυταπάτες ότι ως διά μαγείας θα λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητος καθώς η ανακεφαλαιοποίηση ήταν ένα βήμα «αλλά πρέπει, για ν’ αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη». Διότι τότε «αντί να έχουμε μόνο 16 δισεκατομμύρια που επέστρεψαν στις Τράπεζες, θα έχουμε και τα υπόλοιπα, έτσι ώστε οι Τράπεζες να γίνουν και πάλι βρύσες με νερό».
Ο κ. Ζανιάς από την πλευρά του είπε «θέλουμε να πιστεύουμε πως η επιτάχυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες, ούτως ώστε στο τέλος του χρόνου να πιάσουμε τα 2 δισ. περίπου». «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι δεν θέλουμε να δημιουργούμε άλλα “κόκκινα” δάνεια», πρόσθεσε.
Για τη μείωση των επιτοκίων, αναφέρθηκε σε 2 τράπεζες που ήδη προχώρησαν, αλλά και στον πιστωτικό κίνδυνο καθώς «όταν τα κόκκινα δάνεια βρίσκονται κοντά στο 30%» προκαλούνται παρενέργειες. «Όπως ξέρετε, μετά την Κύπρο, κάπου σταμάτησαν να επιστρέφουν οι καταθέσεις τουλάχιστον με τους ρυθμούς που επέστρεφαν. Καθώς εμπεδώνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και επιστρέφουν οι καταθέσεις, θα μειώνονται τα επιτόκια καταθέσεων, συνεπώς και τα επιτόκια χορηγήσεων», πρόσθεσε ο τραπεζίτης.
Παραδέχτηκε επίσης «η αλήθεια είναι ότι σημαντικό ποσοστό των ρυθμιζόμενων ξανακοκκινίζει»…