Τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα capital controls, τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις, τη γραφειοκρατία και την παραβατικότητα όπως φοροδιαφυγή και παραεμπόριο – λαθρεμπόριο στην αγορά, αποτέλεσαν το θέμα της συνάντησης εργασίας, στις 4 Ιουλίου 2015, μεταξύ αντιπροσωπείας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη. Ειδικό θέμα αποτέλεσε η ενεργοποίησης της διάταξης για τον εντοπισμό και περιορισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία προκαλούν μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά κόστη. Η αντιπροσωπεία του ΕΕΑ αποτελούνταν από τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και τον φοροτεχνικό σύμβουλο κ. Παναγιώτη Παντελή.
Ορισμένα από τα ειδικά ζητήματα που έθεσε το Ε.Ε.Α. ήταν:
- Επίλυση του προβλήματος που προκάλεσαν τα capital controls και παρεμπόδισαν την ένταξη επιχειρήσεων στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
- Επαναφορά των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και κάθε ιδιωτικής εκπαιδευτικής βαθμίδας, στο προηγούμενο καθεστώς Φ.Π.Α. διότι το νέο καθεστώς προάγει την παραπαιδεία και τη φοροδιαφυγή. Σε κάθε δε περίπτωση, παράταση της υποβολής δήλωσης μεταβολών για εύλογο χρόνο διότι την περίοδο αυτή όλα είναι κλειστά.
- Να αυξηθεί η ισχύουσα προθεσμία των δέκα ημερών στις επιχειρήσεις για την ολοκλήρωση οποιασδήποτε δήλωσης έναρξης, μεταβολής κλπ.
- Στις επιστροφές φόρου ή Φ.Π.Α. σε επιχειρήσεις να δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικού συμψηφισμού της με άλλες οφειλές.
- Ανάληψη από πιστοποιημένους λογιστές-Φοροτεχνικούς σειράς γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως ή έκδοση κλειδάριθμου, αλλαγές ταυτότητας, δήλωση γάμου κλπ, για αποφόρτιση των ΔΟΥ και απασχόληση με το κύριο έργο τους.
Από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης ενημέρωσε το ΕΕΑ ότι βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης σειρά πρωτοβουλιών και ρυθμίσεων για θέματα απλοποίησης – διευκόλυνσης επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας καθώς και για τον εξορθολογισμό φορολογικών διατάξεων. Όλα αυτά συναρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις γενικότερες εξελίξεις των σχέσεων της χώρας με τους δανειστές και τη νέα συμφωνία που βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης μέσα στις προθεσμίες. Επεσήμανε δε ότι οι δανειστές έθεσαν και ζητήματα ρυθμίσεων του προηγούμενου 5μήνου. Για τα ανασφάλιστα οχήματα ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) κ. Κατερίνα Σαββαΐδου ώστε τον Σεπτέμβριο να ενεργοποιηθεί η διάταξη.
Απαντώντας ειδικότερα σε προβλήματα που τέθηκαν από το ΕΕΑ, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί περνάνε σταδιακά σε πλήρη ενεργοποίηση ελέγχων παρά τα πολλά προβλήματα οργάνωσης και τις ελλείψεις προσωπικού.
Για τους παραβάτες, τόνισε, θα ληφθούν σκληρά μέτρα.
Θεώρησε σοβαρή την κατάσταση αποβιομηχάνισης και από-επιχειρηματικότητας που σημειώνεται σε όλη τη Β. Ελλάδα, με φυγή επιχειρήσεων στις φορολογικώς ελκτικές Βουλγαρία και ΠΓΔΜ. Βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη μέτρων αντιστροφής του κλίματος.
Για την ένταξη στις 100 δόσεις των επιχειρήσεων που εμποδίστηκαν από τα capital controls, το θέμα εξετάζεται ώστε να βρεθεί λύση.
Στο θέμα της παράτασης του χρόνου παραγραφής ή του κλεισίματος των παλιών ανέλεγκτων χρήσεων, ανέφερε ότι το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι αλλά δεν υπάρχει κατάληξη δεδομένου ότι εξετάζονται σειρά από παράμετροι και συνέπειες στα δημόσια έσοδα.
Για την πάταξη του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής βεβαίωσε ότι υπάρχει απόλυτη πολιτική βούληση για πάταξη στις πηγές εκκίνησης και δημιουργίας τους, ιδίως ορισμένων ειδών όπως των καυσίμων, των σιγαρέτων και των ειδών πλατιάς κατανάλωσης όπως ρούχα, μικρο-εργαλεία κ.α.
Τα δύο μέρη συμφώνησαν να υπάρχει εφεξής ανοικτή γραμμή διαβούλευσης για θέματα φορολογίας, επιχειρηματικότητας και αγοράς.
Στο περιθώριο της συνάντησης με τον κ. Αλεξιάδη, πραγματοποιήθηκε σύντομη συνάντηση με τη ΓΓΔΕ κ. Κατερίνα Σαββαΐδου με την οποία συμφωνήθηκε συνάντηση εργασίας την Πέμπτη 6 Ιουλίου, με κύριο θέμα τα ανασφάλιστα οχήματα.