Από το “Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ”. Όλοι οι Άνθρωποι είναι «Ενεργοποιημένοι» ή Προγραμματισμένοι να κάνουν δύο πράγματα στη δουλειά τους: Να Ανταγωνίζονται και Να Συνεργάζονται. Η Παραδοσιακή Ηγεσία θεωρεί ότι η Ανάπτυξη μιας Εταιρείας οφείλεται στην Ατομική Δύναμη. Όμως στην Εποχή του Διαδικτύου, όπου η ιεραρχία είναι πιο επίπεδη, και οι θέσεις εξουσίας περιβάλλονται με λιγότερο κύρος, η Ατομική Δύναμη γίνεται Αναποτελεσματική. Το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί από την “Ατομική” στην “Κοινωνικοποιημένη” Δύναμη η οποία προέρχεται από τη Συνεργασία.
Όσοι συνειδητοποιούν ότι η Δύναμη βρίσκεται μέσα στην Εταιρεία τους, στην Ομάδα τους, συνειδητοποιούν επίσης ότι οι Οριζόντιες Διασυνδέσεις είναι αυτές που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη Σωστή Διοίκηση των Εταιρειών. Ένας Ηγέτης Εκμεταλλεύεται Αποτελεσματικά αυτήν τη Δύναμη όταν είναι Διορατικός, Ελέγχει τα Συναισθήματά του, καταβάλλει προσπάθεια να κατανοήσει τις Απόψεις και τα Συναισθήματα των Γύρω του και βλέπει τα πράγματα από τη δική τους Οπτική Γωνία, Ελέγχει τις Προσωπικές του Προκαταλήψεις και δεν τις αφήνει να επηρεάζουν την κρίση του για τις Ικανότητες των Άλλων. Όλα αυτά όμως, απαιτούν βαθιά Κοινωνική Νοημοσύνη. Η Σύνδεση ανάμεσα στην “Κοινωνική Νοημοσύνη” και στην Απόδοση έχει Μεγάλη Σημασία. Το 50%-70% της απόδοσης, αντιστοιχεί στο πώς νιώθουν οι Εργαζόμενοι για το Εργασιακό Κλίμα της Εταιρείας όπου Εργάζονται. Ο Υπεύθυνος για αυτό το Κλίμα είναι μόνο ο Εργοδότης! Σε μια Υψηλά Ανταγωνιστική Αγορά η διαφορά στην Απόδοση ανάμεσα στις Εταιρείες που Κερδίζουν και σε αυτές που Χάνουν μπορεί να είναι μόλις 1%. Επομένως, ο Αποφασιστικός Παράγοντας που Καθορίζει την Επιτυχία ή την Αποτυχία στην Αγορά είναι το Συναισθηματικό Κλίμα που επικρατεί στον εργασιακό χώρο. Ο D. Goleman αναφέρει και κάποια παραδείγματα για το πώς η Κοινωνική Νοημοσύνη μπορεί να Δώσει Αμέσως Αποτελέσματα. Αναφέρει την περίπτωση ενός Αμερικανού Διοικητή στο Ιράκ, που μετέτρεψε τις Απειλές ενός Όχλου σε Γέλια όταν Διέταξε τους Στρατιώτες του να Γονατίσουν, να Χαμηλώσουν τα όπλα τους και να Χαμογελάσουν, Αποτρέποντας έτσι μια πιθανή Θανάσιμη Σύγκρουση.
Όταν τα πράγματα πάνε καλά είναι εύκολο να Ηγείται κανείς. Τι κάνουν όμως οι Ηγέτες σε Δύσκολους Καιρούς; Χρειάζεται να υιοθετούν προσαρμοστικότητα για τον Εαυτό τους αλλά και για τους γύρω τους. Αποτελεσματική Ηγεσία είναι κάτι που Μαθαίνεται, όπως υποστηρίζει ο D. Goleman. Οπότε το μόνο που Χρειάζεται είναι Θέληση για Νέες Γνώσεις και να Επιτρέψουν οι Παραδοσιακοί Ηγέτες να εισχωρήσουν στην Εταιρεία τους Νέες Τεχνικές και Νέα Δεδομένα, ώστε να πετύχουν Υψηλές Αποδόσεις.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο “Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ”, τεύχος 9, Μάιος 2012. Γίνετε συνδρομητές στο “asfalistikomarketing.gr” και αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα άρθρα όλων των τευχών, σε τιμή-έκπληξη. Για πληροφορίες: 210 9578130-2