Κεφάλαια άνω των 30 εκατ. ευρώ αναζητούν μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα οι δέκα συνεταιριστικές τράπεζες που απέμειναν στη χώρα, μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των τριών τραπεζών που δεν κατάφεραν να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και να “πιάσουν” το όριο του 9% στο δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων.
Πρόκειται για μία “άσκηση” κεφαλαιακής θωράκισης που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου θα έχει σίγουρα επιτυχόντες, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν και δυσάρεστες εκπλήξεις. Και αυτό γιατί ενώ σήμερα και οι δέκα συνεταιριστικές θεωρούνται ασφαλείς, αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, στην περίπτωση που συνεχίσουν να αυξάνονται με αυτό το ρυθμό οι επισφάλειες.
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι οι πρώτες κινήσεις κεφαλαιακής θωράκισης θα ξεκινήσουν άμεσα. Ορισμένες, μάλιστα, από τις πιο ισχυρές τράπεζες του κλάδου, ενώ στην ουσία έχουν ελάχιστες ανάγκες, θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κεφαλαιακό “μαξιλάρι” καθώς βρίσκονται συνεχώς υπό τη στενή παρακολούθηση της ΤτΕ.
Στον πρώτο γύρο της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου –ο οποίος ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα– έξι συνεταιριστικές προσπάθησαν να συγκεντρώσουν 58 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τρεις από αυτές (Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Δυτικής Μακεδονίας) να οδηγηθούν σε εκκαθάριση. Σήμερα, οι υπόλοιπες τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο καθώς τα ίδια κεφάλαια που διαθέτουν καλύπτουν ποσοστό τουλάχιστον 9% επί του σταθμισμένου ενεργητικού τους.
Αν λάβουμε υπόψη τα στοιχεία που έδωσε η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών πριν λίγους μήνες, οι προγραμματισμένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (συμπεριλαμβανομένου του πρώτου γύρου) ανέρχονταν συνολικά στα 82 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας ένα «μαξιλάρι» 19 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 63 εκατ. ευρώ που έχει απαιτήσει η Τράπεζα της Ελλάδος για το σύνολο του κλάδου. Αφαιρώντας τα περίπου 16 εκατ. ευρώ που συγκέντρωσαν οι Πελοποννήσου, Ηπείρου και Σερρών και τα σχεδόν 30 εκατ. ευρώ που αναζητούσαν οι τρεις τράπεζες των οποίων ανακλήθηκε η άδεια, τότε ο «λογαριασμός» διαμορφώνεται κοντά στα 36 εκατ. ευρώ.
Προς το παρόν οι συνεταιριστικές τράπεζες Πελοποννήσου, Ηπείρου και Σερρών κατόρθωσαν να “πιάσουν” το όριο του 9% στο δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων, όμως και αυτές θα προχωρήσουν σε περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση για… παν ενδεχόμενο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να ζητήσουν παράταση στο υφιστάμενο ενημερωτικό δελτίο και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ικανό κεφαλαικό απόθεμα, αυτή τη φορά με την άνεση του 9%.
Βάσει, εξάλλου, της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι συνεταιριστικές που διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τουλάχιστον 9%, βάσει στοιχείων εννεαμήνου, καλούνται να ενισχυθούν περαιτέρω για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο από τις αυξανόμενες επισφάλειες. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια που θα τους επιτρέψουν να αποκρούσουν τις όποιες επιπτώσεις από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, δεν αποκλείεται να βρεθούν στο κοντινό μέλλον αντιμέτωπες ακόμη και με «λουκέτο».
Πρόκειται για τις συνεταιριστικές τράπεζες Δράμας, Έβρου, Θεσσαλίας, Kαρδίτσας, Παγκρήτια, Πιερίας, και Xανίων. Για ορισμένες από αυτές, όπως για την Παγκρήτια, τα κεφάλαια που αναζητούνται είναι πολύ περιορισμένα, ενώ άλλες έχουν πιο δύσκολο έργο, αν και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουν.
Όπως σημειώνεται αρμοδίως, οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν θέσει ζήτημα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους, ένα θέμα που, εξάλλου, έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από την Τρόικα. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν ότι η αλλαγή του ανώτατου ορίου κατοχής μετοχικού μεριδίου, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στο 2%, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη του στόχου. Πηγές προσκείμενες στη διαδικασία σημειώνουν ότι η αλλαγή του πλαισίου είναι θέμα χρόνου, αν και όλα εξαρτώνται από την ΤτΕ και τα συναρμόδια υπουργεία, ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι σαφές για τις Αρχές, αν μία τράπεζα έχει τη δυνατότητα προσέλκυσης κεφαλαίων.
Βέβαια, και μόνο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχει μπει “λουκέτο” σε έξι συνεταιριστικές (Αχαΐας, Λαμίας, Λέσβου-Λήμνου, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Δυτικής Μακεδονίας) δημιουργεί επιφυλάξεις για το τελικό αποτέλεσμα. Κατά συνέπεια, οι πρώτοι μήνες του 2014 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για ένα θεσμό που στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στηρίζεται από αυτές, αφού το 78% των μελών του είναι μικρομεσαίοι.
Πηγή:www.capital.gr, του Κωνσταντίνου Μαριόλη