Συσπειρώνονται οι συνεταιριστικές για να πετύχουν αυξήσεις κεφαλαίων και τη δημιουργία μίας Τράπεζας Μικρομεσαίων. Ο στόχος είναι διπλός, αναφέρουν τραπεζικές πηγές: να μην εισέλθουν σε καθεστώς εξυγίανσης αλλά και να δημιουργήσουν μέτωπο αναχαίτισης των περιφερειακών ταμιευτηρίων της Γερμανίας των περίφημων Sparkassen που… έρχονται.
Προς το παρόν, υπάρχει συμφωνία «κυρίων» μεταξύ ελληνικών και γερμανικών συνεταιριστικών: οι γερμανικές να μην «αναπτυχθούν» σε πόλεις που υπάρχει ελληνική παρουσία. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι αν οι συνεταιριστικές δεν παραμείνουν δυνατές, ο δρόμος και ο χώρος ανάπτυξης των γερμανικών ταμιευτηρίων στο μέλλον μπορεί να… ανοίξει.
Έτσι, οι συνεταιριστικές τράπεζες ξεκινούν τον αγώνα προς την κεφαλαιακή τους ενίσχυση. Ο λόγος για τα τέσσερα μεγαλύτερα εγχώρια ιδρύματα (η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκαννήσου) αλλά και τους μικρότερους «παίχτες» τις Συνεταιριστικές Τράπεζες Δράμας, Δυτικής Μακεδονίας, Έβρου, Ευβοίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Πιερίας και Σερρών.
Χρειάζονται συνολικά 63 εκατ. ευρώ. Μόνο η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου πρέπει να βρει 17 εκατ. ευρώ για να καλύψει το μνημονιακό όρο κεφαλαιακής επάρκειας: να φτάσουν στο 9% το δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων.
Μάλιστα ως στόχος τέθηκε να ξεπεραστεί ο δείκτης με κεφάλαια ύψους 82 εκατ ευρώ για να δημιουργήσουν και ένα «μαξιλάρι» ανάγκης 19 εκατ. ευρώ. Θα απευθυνθούν στους μετόχους, δηλαδή κυρίως σε καταθέτες και τοπικούς επιχειρηματίες σε 2 φάσεις. Αρχικά θα προχωρήσουν σε αυξήσεις οι τράπεζες της Δυτικής Μακεδονίας, της Δωδεκανήσου, της Εύβοιας, της Ηπείρου, της Πελοποννήσου, και των Σερρών με τις ανάγκες τους να φτάνουν στα 58 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο βήμα συζητείται από κοινού με την ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών. Αφορά στην αξιοποίηση του δικτύου των συνεταιριστικών τραπεζών για τη δημιουργία της τράπεζας μικρομεσαίων, ένα εγχείρημα που θεωρείται εξ αρχής δύσκολο.