Κλιμακώνονται με ταχείς ρυθμούς οι πιέσεις στην Ελλάδα για συμφωνία μέσω μπαράζ δηλώσεων διαρροών και κινήσεων που προέρχονται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Οι δανειστές θεωρούν πλέον δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου και ανοίγουν το θέμα εξόδου από το ευρώ, σε μία ημέρα πολύ κρίσιμων συναντήσεων στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά από ημέρες απραξίας χθες έθεσε ως χρονικό ορόσημο λύση μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατέστρεψε ότι έχει γίνει μέχρι στιγμής και άνοιξε το παράθυρο της εξόδου από το ευρώ λέγοντας ότι ό,τι κι αν συμβεί, «παραμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Σήμερα, θα τοποθετηθεί δημοσίως σε συνέδριο του Brookings λίγο πριν ανάλογη παρουσία του Έλληνα υπουργού Γ. Βαρουφάκη.
Από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα, φέρεται πλέον να δηλώνει ότι χάνει την υπομονή του με την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε.
Σήμερα ή το αργότερο αύριο επιχειρείται να ξεκινήσουν – ξανά – οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group με την Επιτροπή να απαιτεί πρόοδο και συγκεκριμένες λίστες με μέτρα.
Το τοπίο επιβαρύνεται με την απροσδόκητη κίνηση του οίκου Standard & Poor’s να υποβαθμίσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου από B- σε CCC με αρνητική προοπτική. Αιτία η αβεβαιότητα που προκύπτει «από τις μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών της».
Η κυβέρνηση από την πλευρά της απαντά μέσω πηγών για επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.λπ. Δηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις “κόκκινες γραμμές” της, τις οποίες άλλωστε έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη. Επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν!»