του Μελά Γιαννιώτη
Από το ενδιαφέρον βιβλιάριο του Μελά Γιαννιώτη, “Μελι-σωθείτε”, αναδημοσιεύουμε ένα απόσμασμα που αποκαλύπτεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Οι Αρχιτέκτονες και οι Μηχανικοί, εντόποπισαν τα πλεονεκτήματα της Εξάγωνης Κηρήθρας που δημιουργούν οι Μέλισσες και παραδειγματίζονται να τις αντιγράψουν λόγω της πρόσθετης αντοχής τους στους κραδασμούς των σεισμών! Οι Αρχαίοι Φιλόσοφοι και οι σημερινοί Επιστήμονες μας διδάσκουν ότι το τελειότερο από όλα τα σχήματα είναι ο “Kύκλος”. Η αρχαία και νέα πολεοδομία μας δίδαξαν ότι το “Tετράγωνο” είναι το πρακτικότερο και χρηστικότερο σχήμα οικοδομής. Πόλεις ολόκληρες «χώρεσαν» σε έκταση ενός σημερινού γηπέδου ποδοσφαίρου, όπως μαρτυρούν τα αρχαία ευρήματα οικιστικών χώρων οικιών, ενώ η Τριγωνομετρία είναι ολόκληρος κλάδος της Επιστήμης. Τώρα οι Επιστήμονες Πολεοδόμοι, Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες αναθεωρούν τις αντιλήψεις τους και μελετούν τα “Εξάγωνα” κελιά της Κηρήθρας Μελισσών που φαίνονται να είναι όχι μόνον Ασφαλέστερα, αλλά Αρμονικότερα και Οικονομικότερα από πλευράς εξοικονόμησης χώρου και άλλων πλεονεκτημάτων από όλα τα υπόλοιπα σχήματα που γνωρίζουμε!
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας-ΗΠΑ, όπου έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι και οι καταστροφικότεροι σεισμοί στον κόσμο, μελετούν και προσπαθούν να ανακαλύψουν τα πλεονεκτήματα της κατασκευής των Εξάγωνων Κελιών της Κηρήθρας των Μελισσών, για τον σχεδιασμό ισχυρότερων χαλύβδινων σκελετών πολυώροφων κτιρίων και ουρανοξυστών.
«Οι δονήσεις στην κυψέλη, ιδιαίτερα αυτές του ‘‘χορού των μελισσών’’ που ανακάλυψαν πηγή ανθοφορίας και την προσδιορίζουν επακριβώς με κινήσεις τους που μοιάζουν με χορό πάνω στην κηρήθρα, είναι σε μικρογραφία σεισμοί, που προκαλούν οι ίδιες και είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς η δομή των κελιών και της κηρήθρας ανταποκρίνεται», λέει ο ερευνητής Tautz, που προσπαθεί να κατανοήσει την «αντίστροφη φύση», ώστε να εντοπισθούν τα ευάλωτα σημεία ενός κτιρίου από σεισμούς και κραδασμούς, προς ενίσχυσή τους και να ευρεθούν άλλα σημεία της Μηχανικής και Αρχιτεκτονικής γνώσης των μελισσών, για να εφαρμοσθούν στις ανθρώπινες κατασκευές, προς απορρόφηση των επιβλαβών κραδασμών.
Αυτές τις υψηλές και ακρίβειας χιλιοστών του χιλιοστού κατασκευαστικές γνώσεις τής, από την φύση, προικισμένης, περισσότερο από τον άνθρωπο, μέλισσας αναζητούν και προσπαθούν να διδαχθούν τώρα οι Επιστήμονες. Ίσως η ανθρώπινη επιστήμη διδαχθεί και ωφεληθεί, μελι-σωζόμενη και αυτή.
Οι Μέλισσες & όλα τα πλάσματα επί της γης μας διδάσκουν. Εμείς κλείνουμε επιδεικτικά τα μάτια & προχωρούμε εγωιστές, ακάθεκτοι στο έργο μας…την αυτοκαταστροφή μας.
Μπράβο στον Μελά Γιαννιώτη που θέλει και μπορεί να ασχολιέται όχι μόνο με τα προς “το ζην” αλλά και με το “ευ ζην” και έτσι να μας ξεκουράζει με άλλες σημαντικές για την ζωή μας ενδιαφέρουσες γνώσεις
Γιώργος Νικολάκος
Μεσίτης Ασφαλίσεων