To “ID” επαληθεύτηκε άλλη μια φορά στις προβλέψεις του. Είχαμε γράψει πριν ένα χρόνο περίπου ότι οι ΗΠΑ είναι λίγο πιο Ανθρώπινο κράτος από τη Γερμανία. Το σχέδιο Marshal επάνω στο οποίο ανοικοδομήθηκε ολόκληρη η Ευρώπη δεν προσφέρθηκε με ανταλλάγματα του τύπου της Εξαγοράς του Παραγωγικού Πλούτου της χώρας που χρηματοδότησε, όπως στοχεύει να μας αρπάξει την Περιουσία η Γερμανία! Για μια άλλη φορά οι ΗΠΑ, παρόλες τις φρικτές επιθετικές στρατηγικές της των τελευταίων 20 χρόνων, παραμένει πιο Ανθρώπινη. Δίκτυ προστασίας για το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης δημιουργούν οι εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Ομπάμα φέρεται αποφασισμένος να μη συμβεί «ατύχημα» στην Ευρώπη έως τότε, αναφέρουν αρμόδια στελέχη. Εξηγούν ότι η Ελλάδα μπορεί – διά αντανακλάσεως – να βρει στο πρόσωπό του έναν απρόσμενο αλλά και ισχυρότατο σύμμαχο απέναντι στα φημολογούμενα γερμανικά σχέδια περί «τιμωρίας» της χώρας προς παραδειγματισμό των υπολοίπων. Επισημαίνουν ότι ακόμη και αν τα σενάρια δεν ευσταθούν, βέβαιο είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι συζητήσεις για διάσωση της Ισπανίας και της Ιταλίας, δεν εμπεριέχουν πλέον και δράσεις για την Ελλάδα που βρίσκεται στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού κάδρου…
Ωστόσο, η επιχείρηση Ομπάμα για στήριξη της Ευρώπης, μπορεί να φέρει πιο μπροστά αποφάσεις που θα ενισχύσουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αλλά και την ανάπτυξη, προσφέροντας χείρα βοηθείας και στην ελληνική οικονομία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ απαιτούν σε συνεννόηση με τη Βρετανία να ληφθούν στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου οι αποφάσεις για την ενεργοποίηση του Ευρωομολόγου.
Το ζήτημα είχε για μία ακόμη φορά παραπεμφθεί για το μέλλον μετά από την αδιάλλακτη στάση της Γερμανίας και πλέον επανέρχεται ως ένα πρώτο μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και τη κάλυψη των ισπανικών και ενδεχομένως των ιταλικών τραπεζών. Πιέσεις ασκούνται για το κομβικό ζήτημα της δημοσιονομικής ενοποίησης η οποία αποτελεί για κάποιους την μόνη πιθανότητα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη στο μέλλον, με δεδομένο το τεράστιο χρέος και τη σκληρότητα των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την «προσαρμογή».
Για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών εξετάζεται και η δυνατότητα να δοθεί δάνειο προς τον ισπανικό φορέα διάσωσης των τραπεζών, το FROB, από το EFSF με αντάλλαγμα την υποχρέωση άμεσων συγχωνεύσεων των βιώσιμων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ρευστοποίησης των υπολοίπων. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν λύνεται, ειδικά αν νοσήσει και το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας. Με αποτέλεσμα να κερδίζει έδαφος και το σχέδιο για μεγαλύτερη ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος ανά την Ευρώπη.
Ένα πρώτο βήμα θεωρείται το σχέδιο της Επιτροπής για την εγγύηση των καταθέσεων και την προστασία των φορολογούμενων, με το οποίο το κόστος της αναδιάρθρωσης και της εξυγίανσης των χρεοκοπημένων τραπεζών θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες και τους πιστωτές τους και όχι τους φορολογούμενους.