Μετά τα ρευστά διαθέσιμα των ασφαλιστικών φορέων, απειλούνται πλέον τα αποθεματικά τους.
Αυτό απέδειξε η πρόταση που κατατέθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) την περασμένη εβδομάδα για ρευστοποίηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, στα οποία είναι συνολικά επενδυμένα κεφάλαια ύψους 1,1 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά του εν λόγω ασφαλιστικού φορέα.
Έτσι, πριν καλά –καλά τελειώσει ο πρώτος γύρος μεταφοράς των πλεοναζόντων κεφαλαίων αρκετών ασφαλιστικών φορέων από λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να συναφθούν ρέπος με το Ελληνικό Δημόσιο (400 εκατ. ευρώ από ΟΑΕΔ, ΕΤΑΑ, ΙΚΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), το ΕΤΕΑ συζήτησε να «σπάσει» ομόλογα προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα έως 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταβάλλει τις συντάξεις του Ιουνίου μαζί και αναδρομικά σε όσους θα πάρουν στα τέλη Μαΐου για πρώτη φορά επικουρική σύνταξη.
Είναι για πρώτη φορά που ένα τόσο μεγάλο ασφαλιστικό ταμείο όπως το ΕΤΕΑ το οποίο παρέχει επικουρική σύνταξη σε 1 εκατομμύριο δικαιούχους (38% συνόλου συνταξιούχων) αναγκάζεται να συζητά να ρευστοποιήσει τα “ασημικά” του για να καταβάλλει συντάξεις του επόμενου μήνα. Με δήλωσή του, πάντως, ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, απέκλεισε τελικά το ενδεχόμενο της ρευστοποίησης ομολόγων και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το ταμειακό πρόβλημα του ΕΤΕΑ.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, αρνήθηκε να υπογράψει υπουργική απόφαση με την οποία μειώνονταν κατά 7% οι συντάξεις του ΕΤΕΑ από την 1η Μαρτίου , όπως προέκυπτε από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και στα ταμεία πρόνοιας.
Η συνολική μείωση των συντάξεων του ΕΤΕΑ για το 2015 θα έφτανε στο 15%, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης περί μη –μείωσης των συντάξεων.
Παράλληλα, το Υπ. Εργασίας έχει ήδη στείλει τροπολογία στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης με την οποία προβλέπεται «αναστολή διαρκείας» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Ωστόσο, η κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας έχει «παγώσει» λόγω των ισχυρών αντιδράσεων των δανειστών.