Την εισαγωγή νέων έμμεσων φόρων για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, καθώς η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών οδηγεί σε πτώση τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.
Δεν έχουν περάσει καλά – καλά δέκα εργάσιμες μέρες από τότε που τέθηκε σε ισχύ η νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Υπ. Εργασίας εξετάζει ήδη το plan B για την παραπέρα αύξηση των εσόδων τους, όπως πχ η εισαγωγή νέων έμμεσων φόρων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων.
Γιατί αυτό; Παρότι οι αιτήσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, μιας και από τις 26 Μαρτίου μέχρι τις 8 Απριλίου υπάχθηκαν 17.690 οφειλέτες, η ανασφάλεια στην οδό Σταδίου αρχίζει και αυξάνεται. Και αυτό γιατί μαζί με την αύξηση των αιτήσεων για ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών, μειώνονται τα έσοδα από τις… τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Η τελευταία τάση, μάλιστα, πως ήλθε για να μείνει, σε αντίθεση με τη διορία υπαγωγής στη ρύθμιση, η οποία λήγει σύντομα.
Συγκεκριμένα, η διορία για να ενταχθεί κάποιος στη νέα ρύθμιση λήγει στις 30 Απριλίου, δηλαδή σε δεκατρείς εργάσιμες μέρες αρχής γενομένης από την Τρίτη του Πάσχα (14 Απριλίου). Με τους μέχρι τώρα ρυθμούς (1769 αιτήσεις ημερησίως), θα μπορούσαν να προβλεφτούν πάνω – κάτω άλλες 22.997 αιτήσεις στο χρονικό διάστημα 14 – 30 Απριλίου. Έτσι στο συνολικό διάστημα κατά το οποίο υπήρχε η διορία για να ενταχθεί κανείς στη νέα ρύθμιση (26 Μαρτίου – 30 Απριλίου) εκτιμάται ότι θα έχουν ενταχθεί συνολικά γύρω στους 40.687 οφειλέτες.
Μ’ άλλα λόγια το πλήθος των οφειλετών που αναμένεται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα είναι μόλις κατά 17% μεγαλύτερο από το πλήθος των οφειλετών που εντάχθηκαν στην προηγούμενη ρύθμιση που ίσχυε το Νοέμβριο του 2014, όταν αυτή έφτασε στο απόγειο της, δηλαδή το Δεκέμβριο 2014 – Ιανουάριο 2015. Την περίοδο , μάλιστα εκείνη το σύνολο των οφειλετών που είχαν ενταχθεί συνολικά σε ρυθμίσεις οφειλών (πάγια ρύθμιση, νέα αρχή, ρύθμιση ν. 4305/2014) έφτασε τότε το επίπεδο των 52.750.
Η εκτίμηση του Υπ. Εργασίας, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών που εντάχθηκαν στη νέα ρύθμιση δεν έχουν ενταχθεί ποτέ στο παρελθόν σε καμία άλλη, δεν σημαίνει κάτι απαραίτητα πολύ θετικό για τις προοπτικές εισπράξεων από τη νέα ρύθμιση.
Και αυτό γιατί κατά το δίμηνο του προηγήθηκε της νέας ρύθμισης σημειώθηκε μία πτώση 15% στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ και μία πτώση 35% από τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές του οικοδομο – τεχνικού κλάδου στο ΙΚΑ. Μ’ άλλα λόγια, δεν αποκλείεται εκείνοι που για πρώτη φορά εντάχθηκαν σε ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών, να είναι και εκείνοι που για πρώτη φορά έγιναν … οφειλέτες.
Έτσι το Υπ. Εργασίας ήδη έχει αρχίσει να κοστολογεί μέτρα τα οποία βάλουν όλους τους πολίτες να πληρώσουν τα χρέη των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ή αλλιώς προετοιμάζει νέους έμμεσους φόρους ή “κοινωνικούς πόρους” σε μαζικές συναλλαγές (πχ δημόσια έργα, χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τυχερά παιχνίδια), τα έσοδα των οποίων θα πηγαίνουν στις “τρύπες” των ασφαλιστικών ταμείων.