Το να πίνεις πολλά αναψυκτικά έχει αναμφισβήτητα ένα μεγάλο ρίσκο. Αφενός προσθέτουν κιλά και έπειτα είναι ένοχα για ασθένειες, όπως ο διαβήτης. Ωστόσο, πριν από κάποια χρόνια κάποιοι Ινδοί ερευνητές συνέδεσαν την κατανάλωση αναψυκτικών με την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου, ενός καρκίνου με πολύ μικρά ποσοστά επιβίωσης.
Οι επιστήμονες στήριξαν το επιχείρημά τους λέγοντας πως το οξύ που εμπεριέχουν τα αναψυκτικά σε συνδυασμό με την αύξηση κρουσμάτων καρκίνου του οισοφάγου είναι κάτι παραπάνω από απλές συμπτώσεις. Ήδη στην Αμερική η κατανάλωση αναψυκτικών αυξήθηκε από 11 γαλόνια σε 42 (!), ενώ παράλληλα τριπλασιάστηκαν και τα κρούσματα του οισοφαγικού καρκίνου.
Το ανθρακικό άλλωστε, όπως και η ασπαρτάμη, εδώ και χρόνια δέχεται πυρά μέσα από το Internet ως ιδιαίτερα βλαβερό συστατικό τόσο για τον ανθρώπινο οισοφάγο όσο και για το στομάχι. Ωστόσο, όλες αυτές οι ενδείξεις των επιστημόνων δε βασίζονταν σε εμπεριστατωμένες μελέτες, αλλά σε τυχαίες ανακαλύψεις χωρίς ιδιαίτερα στοιχεία.
Μία από τις μεγαλύτερες σχετικές έρευνες που δημοσιεύθηκε στο «Journal of the National Cancer Institute» και έγινε με τη βοήθεια επιστημόνων του Yale αφορούσε τη μελέτη 2.000 ανθρώπων που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών, εκ των οποίων οι 1.000 είχαν οισοφαγικό καρκίνο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα απέδειξαν το ακριβώς αντίθετο από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες.
Όσοι κατανάλωναν πολλά αναψυκτικά δεν είχαν εμφανίσει καθόλου καρκίνο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, που, ενώ τα απέφευγαν, είχαν αρρωστήσει. Ιδιαίτερα υγιείς εμφανίζονταν και όσοι έπιναν αναψυκτικά τύπου Light, πράγμα που σημαίνει όμως όχι ότι τα αναψυκτικά αυτά προστατεύουν απέναντι στις ασθένειες, αλλά ότι οι άνθρωποι που τα καταναλώνουν συνήθως προσέχουν περισσότερο την υγεία και τη διατροφή τους. Αν επομένως τρώτε υγιεινά, αθλείστε και φροντίζετε το σώμα σας, έχετε σαφώς λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσετε καρκίνο, ακόμη και αν πίνετε λίτρα αναψυκτικά…