Καλύτερη διαχείριση των κόκκινων δανείων, νέο «μαχαίρι» σε προσωπικό και υποκαταστήματα τραπεζών για τη μείωση του λειτουργικού κόστους αλλά και δάνεια με «στόχευση» σε συγκεκριμένους κλάδους είναι οι 3 βασικές «συστάσεις» που δόθηκαν από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο στους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Στη συνάντηση μετείχαν οι κ.κ. Μιχάλης Σάλλας, Σταύρος Λεκάκος από την Τρ. Πειραιώς, Γιώργος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς από την Εθνική, Δημήτρης Μαντζούνης από την Alpha Bank και Γιώργος Δαυίδ και Χρήστος Μεγάλου από τη Eurobank.
Το πρώτο και μεγαλύτερο θέμα ήταν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των πρακτικών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της BlackRock. Η ΤτΕ σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε κεντρική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενίσχυση των υφιστάμενων μονάδων κάθε τράπεζας και σε προσωπικό και σε αναφορά προς τη διοίκηση.
Αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα είναι ο εντοπισμός των δανείων που θα γίνουν μη εξυπηρετούμενα, για να υπάρξει προληπτική δράση. Ζητήθηκε δυναμική αξιολόγηση της πιστοληπτικής κατάστασης των δανειοληπτών αλλά και βελτίωση της συνεργασίας των τραπεζών για τη διαχείριση κοινών πιστούχων (όσων έχουν δάνεια από πολλές τράπεζες).
Ζητήθηκε από τις τράπεζες να υποβάλουν συμπληρωματικά σχέδια για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με αναλυτικές ενέργειες και χρονοδιάγραμμα. Σύσταση ήταν επίσης οι ρυθμίσεις των δανείων να γίνονται με βάση την τρέχουσα, πραγματική οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών και όχι με βάση τα εκκαθαριστικά παρελθόντων ετών.
Στο πεδίο του λειτουργικού κόστους, ο απολογισμός δείχνει ότι έχει περιοριστεί κατά 21% από το 2009, λόγω μείωσης δικτύου και προσωπικού. Ζητήθηκε όμως η προσπάθεια να συνεχιστεί. Επίσης προτάθηκε να εξετάσουν οι τράπεζες την πιθανότητα ανταλλαγών υποκαταστημάτων στα Βαλκάνια με στόχο ισχυροποίησης της θέσης κάθε μίας σε κάθε χώρα.
Εν τω μεταξύ την Παρασκευή στην αναβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος Μoody’s, σε συνέχεια την πρόσφατης αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες (σε Caa3 από C). Αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα -σε Caa1 από Caa2- την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank. Αναβάθμισε σε θετικό από αρνητικό το outlook της Eurobank διατηρώντας σταθερή την αξιολόγηση Caa2, ενώ αναβάθμισε σε σταθερό από αρνητικό και το outlook της Attica Bank με αξιολόγηση Caa2.