Είναι πολλά τα… λεφτά που διαχειρίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Γι΄ αυτό και οι ασφαλιστικές εταιρείες συζητάνε, πλέον, πιο ζεστά με την κυβέρνηση την πρόταση που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος πριν από έναν περίπου χρόνο για τη θέσπιση υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης για όλους τους απασχολουμένους αυτής της χώρας.
Κάτι τέτοιο θα έφερνε περί τα 5,8 δισ. ευρώ στην ασφαλιστική αγορά. «Και δεν θα μπορούσαν να μην έρθουν πιο κοντά κυβέρνηση και ασφαλιστικές», λέει στο «Κ» έμπειρο στέλεχος κορυφαίας ασφαλιστικής εταιρείας, «αφού το αντικείμενο αυτών των επαφών αφορά τόσο πολλά δισ. ευρώ και η κρίση τόσο της χώρας όσο και των ασφαλιστικών εξακολουθεί να είναι βαθιά». Στα 5,8 δισ. ευρώ ανέρχονται περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του τρέχοντος κρατικού Προϋπολογισμού, τα χρήματα που δίνονται από ασφαλιστικές εισφορές (κατά 1/3) και κρατικές επιχορηγήσεις και άλλες μεταβιβάσεις (κατά τα υπόλοιπα 2/3) κάθε χρόνο για επικουρικές συντάξεις και παροχές υγείας προς τους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους, εργαζομένους και συνταξιούχους, κυρίως, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ.
Ωστόσο, αυτές οι παροχές δεν μπορούν πλέον να δίδονται τα επόμενα ένα-δύο χρόνια προς τους σημερινούς δικαιούχους, όπως η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει παραδεχτεί, βλέποντας τις ασφαλιστικές εισφορές και τους διαθέσιμους κρατικούς πόρους να πέφτουν και τις ανάγκες των ασφαλισμένων να ανεβαίνουν…
Η ΤτΕ το είχε προβλέψει αυτό ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε είχαν, εξάλλου, ψηφιστεί οι τελευταίες περικοπές στις συντάξεις (π.χ. κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης, κλιμακωτές περικοπές για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ) και ουδείς προέβλεπε το έλλειμμα των 4,8 δισ. ευρώ που φαίνεται να διαμορφώνεται στους προϋπολογισμούς των Ταμείων έως το 2014.
Η ΤτΕ είχε έγκαιρα προτείνει, μέσα από την ενδιάμεση έκθεσή της για το 2012, να θεσπιστεί υποχρεωτική ή, αλλιώς, αυτόματη ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει στη Γερμανία και την Ιταλία, ως μια πιο δίκαιη λύση για τους άμεσα ασφαλισμένους. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με όσα είπε στο «Κ» στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας, πως:
– Κάθε εργαζόμενος, από τη στιγμή που προσλαμβάνεται (ή καθένας που ανοίγει μια δική του επιχείρηση), θα πρέπει να ασφαλίζεται αυτομάτως σε κάποια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.
– Έτσι, θα μπορούσε το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ, που δίδεται σήμερα για επικουρικές συντάξεις – παροχές υγείας, να διοχετεύεται πιο ανταποδοτικά και, άρα, μειούμενο προς τους πραγματικούς δικαιούχους, δηλαδή εκείνους που πληρώνουν εισφορές, από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
– Ταυτόχρονα, έτσι, θα δημιουργούνταν ένα ατομικό αποθεματικό για κάθε ασφαλισμένο, όχι μόνο για την παροχή μιας μελλοντικής σύνταξης, αλλά ενός εξατομικευμένου επιδόματος ανεργίας σε περίπτωση που αυτός απολυθεί.
«Η καλύτερη λύση», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «για να προχωρήσει ένα μοντέλο υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή, θα ήταν η σύμπραξη δημόσιου και ιδωτικού τομέα και ένα επαγγελματικό management».
Αναζωπυρώνεται το «lobbying» κυβέρνησης – ασφαλιστικών
Στην αρχή, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ασφαλιστικές αντέδρασαν αμήχανα στην πρόταση της ΤτΕ. Είχε προηγηθεί, εξάλλου, το εξαιρετικά επιζήμιο για τις ασφαλιστικές PSI στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, εδώ και έντεκα μήνες έχει κυλήσει πολύ νερό στo αυλάκι στις σχέσεις των δύο πλευρών. Σ΄ αυτό βοηθούν οι συνεχώς διευρυνόμενες «τρύπες» του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και οι αλλαγές που θα ισχύσουν για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2015 (π.χ. μείωση ποσοστού αναπλήρωσης, ανταποδοτική συμπληρωματική σύνταξη), όπως προβλέπουν οι νόμοι 3865 και 3863 του 2010. Ήδη λειτουργεί ειδική επιτροπή στο υπουργείο Εργασίας που μελετά την ομαλή μετάβαση στο νέο ασφαλιστικό σύστημα.
Από την άλλη, επίκειται ξεκαθάρισμα του τοπίου στην ελληνική ασφαλιστική αγορά μετά το πέρας των stress tests μέχρι τα τέλη του 2013 και την πώληση ποσοστού των ασφαλιστικών εταιρειών που ελέγχουν πιστωτικοί όμιλοι, έπειτα από οδηγία της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, DGCom.
Ειδικότερα, η τρόικα έχει ζητήσει να «διαγνωστεί» η κεφαλαιακή επάρκεια των «τραπεζικών» ασφαλιστικών, στο πλαίσιο των γενικότερων ελέγχων του κλάδου. Μέσα στο επόμενο δίμηνο οι ασφαλιστικές Εθνική Ασφαλιστική, Eurolife, Ευρωπαϊκή Πίστη, Αγροτική Ασφαλιστική και Alpha Life καλούνται να υποβληθούν σε τεστ κοπώσεως, για να κριθεί το πόσο άμεσα θα πρέπει να τις «ξεφορτωθούν» οι τράπεζες.
Τα οικονομικά στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν –πάνω στα οποία θα «τρέξουν» τα τεστ κοπώσεως και θα γίνουν οι προσομοιώσεις στα διάφορα σενάρια– είναι στοιχεία του τελευταίου ετήσιου ισολογισμού, ήτοι έως 31 Δεκεμβρίου 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», η απόφαση για πώληση, τουλάχιστον ποσοστού των ασφαλιστικών που ανήκουν σε τραπεζικούς ομίλους, είναι ειλημμένη, ωστόσο το κατάλληλο χρονικό σημείο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις «αντοχές» τους.
Ποιοι είναι οι πιθανοί αγοραστές; Μα, φυσικά, οι μεγάλες και παγκοσμίου βεληνεκούς ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η ύφεση, ωστόσο, κάνει τις εν λόγω ασφαλιστικές να μην «τρελαίνονται» ακόμη με την ιδέα συμμετοχής σε ένα μοντέλο υποχρεωτικής ασφάλισης. Τουλάχιστον προς το παρόν…
Και αυτό, γιατί η ύφεση έχει περιορίσει δραματικά τη δυνατότητα εξυπηρέτησης υποχρεώσεων, πόσω μάλλον για μια δαπάνη που ανέκαθεν θεωρούνταν ως κεκτημένο δικαίωμα. Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό κυρίως για τον «ομαλό βηματισμό» του κλάδου στη νέα αυτή πραγματικότητα. Όπως, ωστόσο, υπογραμμίζουν με νόημα έμπειρα στελέχη του κλάδου, η συγκεκριμένη πιθανότητα δίνει μακροπρόθεσμη προοπτική για τις ασφαλιστικές. Κατά συνέπεια, η επιφυλακτική τους στάση κρίνεται μάλλον προσωρινή, αν όχι στρατηγική…
Των Δημήτρη Κατσαγάνη – Κωνσταντίνου Μαριόλη
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο” της 12ης Οκτωβρίου
Πηγή: capital.gr