Χρηματική περιουσία είναι επικίνδυνο να έχουμε, αφού δεν είμαστε πλέον καταθέτες τραπεζών, αλλά επενδυτές και συνέταιροι στο ρίσκο. Η διοίκηση και τα golden boys αποφασίζουν τις επενδύσεις τους, τις τοποθετήσεις τους, τα τοξικά τους ή τις διατραπεζικές τους σχέσεις και αν όλα πάνε καλά θα χαρούνε τις επιτυχίες τους και τα πριμ τους. Αν πάλι κάτι στραβώσει, να είναι καλά οι καταθέτες, λεφτά έχουν!
Ακίνητη περιουσία είναι καταδίκη να έχουμε, αφού, ή πρέπει να είναι πολύ μεγάλη ώστε να εντάσσεται σε κάποια τροπολογία, σε κάποιο παραθυράκι απαλλαγής της από υποχρεώσεις ή πρέπει να δανειστούμε για να πληρώνουμε τους φόρους κατοχής (κατοχής, με όποια έννοια προτιμά ο καθένας). Αν πάλι θελήσει κάποιος να πουλήσει κάτι για να «σώσει» την υπόλοιπη, τότε αντιλαμβάνεται το πόσο αξίζει η περιουσία του και βλαστημά την ώρα που την έφτιαξε ή την κληρονόμησε.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Να επενδύσουμε στο χρηματιστήριο. Αμέσως μετά, έρχονται κάποιες περίεργες σκέψεις από το παρελθόν και αναστενάζουμε. Άσε καλύτερα… Μπορούμε να αγοράσουμε ομόλογα, αλλά πριν ολοκληρώσουμε τη σκέψη μας, δαγκώνουμε τη γλώσσα μας, σαν τότε που παιδιά λέγαμε καμιά βρισιά και μας κυνηγούσε η μάνα μας…
Ας κάνουμε κάτι υγιές, ας ανοίξουμε μια επιχείρηση. Τώρα στην κρίση, δεν λένε ότι δημιουργούνται και μεγάλες ευκαιρίες; Το σκεφτόμαστε σοβαρά, το συζητάμε και με τα παιδιά μας, μεγάλωσαν πια, να τους ετοιμάσουμε μια δουλιά, να μην ψάχνουν αύριο από γραφείο σε γραφείο, αφού μπορούμε, έχουμε και κάποια χρήματα. Πάνω που πάμε να το αποφασίσουμε, διαβάζουμε ότι κατατίθεται νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το 1.645ο αν θυμόμαστε καλά από τη μεταπολίτευση μέχρι τώρα. Βέβαια, αυτό θα είναι το τελευταίο, το οριστικό, όπως ήταν και τα 1.644 προηγούμενα άλλωστε… Και φυσικά, θυμόμαστε ξαφνικά το ασανσέρ των συντελεστών, τις περαιώσεις, τις αυτοπεραιώσεις, τις έκτακτες εισφορές, τους φόρους επιτηδεύματος, τους φόρους αλληλεγγύης ακόμα και τα τεκμήρια γιατί το γραφείο μας έτυχε να έχει κάποια τετραγωνικά παραπάνω, από όσα μας χωρούσαν για να αναπνέουμε ….
Τι να κάνουμε λοιπόν; Να τα βγάλουμε έξω τα χρήματά μας; Μπα, δεν βλέπεις τι γίνεται; Λίστα από δώ, λίστα από κει, ονόματα από δω, ονόματα από κει, άσε μην μπλέξουμε και μετά δεν μας σώνει τίποτα. Άσε το ρεζίλι, να μας δημοσιεύσει το όνομα κανένας δημοσιογράφος… Είναι όμως ρεζίλι; Με κρυφή ζήλια διάβαζαν οι περισσότεροι τα ονόματα της τελευταίας λίστας. Διάβαζαν, έβριζαν, ζήλευαν και στη συνέχεια τους κατηγορούσαν. Καλά να πάθουν, να τους πιάσουν όλους, να τους τα πάρουν….
Αλήθεια τι έγινε με όλους αυτούς; Δισεκατομμύρια ευρώ είχαν εξαχθεί. Νόμιμα, παράνομα; Τελικά κανείς δεν ξέρει. Φορολογημένα, αφορολόγητα, άσπρα, μαύρα; Ποιος ξέρει; Δεν μπορεί όμως, τόσος ντόρος, τόσες δηλώσεις υπουργών, τόσα παράθυρα στις τηλεοράσεις, τόσοι ειδήμονες, τόσες προσδοκίες, τόσα δημοσιεύματα με ονοματεπώνυμα. Από συμβούλους μέχρι χρυσοχόους, από δημοσιογράφους μέχρι εμπόρους, από νοικοκυρές μέχρι ξαδέλφες. Ακόμα και εξεταστικές έγιναν, κάτι θα βγήκε. Όλοι με ονοματεπώνυμα, δεν μπορεί το κράτος θα εισέπραξε, θα έκλεισε κάποιες τρύπες, θα γλιτώσουμε άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, θα βάλουμε λίγη βενζίνη στα περιπολικά και τα απαραίτητα καύσιμα στα πολεμικά μας πλοία. Δισεκατομμύρια είναι αυτά, τα έχουν προϋπολογίσει και στις συναντήσεις με την τρόικα, θα τα πάρουν. Με την ευκαιρία, να είναι καλά οι άνθρωποι. Δεν κουράζονται; Όλο ταξίδια είναι πάνε-έρχονται, σπίτι, γυναίκα, παιδιά δεν έχουν; Ήρθαν να μας βοηθήσουν, να μας βάλουν μια τάξη, αφού δεν μπορούσαμε μόνοι μας, καλά να πάθουμε. Κι ο άγιος φοβέρα θέλει, λένε στο χωριό μου.
«Διάβασες την εφημερίδα, αυτή που έφερες προχθές την Κυριακή;»
«Το χωνί λές; Τα γράφει έξω από τα δόντια, απ’ τους λίγους. Όχι δεν πρόφθασα να τη διαβάσω, γιατί;»
«Να, γράφει για όλα αυτά που μονολογείς τόση ώρα, για τους φοροφυγάδες που έφτιαξαν περιουσία έξω.»
«Δόξασοι ο Θεός, όχι θα γλίτωναν.»
«Να, το λέει καθαρά, 150.000 ευρώ έχει εισπράξει το κράτος.»
«Μάθε να διαβάζεις ρε γυναίκα. Άκου 150.000 ευρώ! 150 εκατομμύρια θα είναι ή και 1,5 δις. Διάβασε σωστά τα μηδενικά.»
Ας μη συνεχίσουμε καλύτερα, γιατί ο ήρωάς μας είναι και σε επικίνδυνη ηλικία. Να ‘χουμε κάποιο έμφραγμα, κάποιο εγκεφαλικό καλοκαιριάτικα; Η γυναίκα του δεν έκανε λάθος. Σύμφωνα με έγγραφο που έφερε στο φως η εφημερίδα, από τις δεκάδες λίστες υπόπτων φοροδιαφυγής, μέχρι σήμερα έχουν ψάξει τους 178. Και από αυτούς, για τους μεν 117 το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει απλά πληροφορίες, για τους 55 έχει κάνει αίτημα είσπραξης οφειλομένων από ξένες τράπεζες και για τους 6 έκανε αιτήσεις κοινοποίησης. Όπως δε ενημέρωσε το αρμόδιο γραφείο Αμοιβαίας Συνδρομής στην Είσπραξη με άλλα Κράτη και υπέρ τρίτων «το ποσό που έχει εισπραχθεί ως σήμερα ανέρχεται περίπου στις 150.000 ευρώ»! Να θυμηθούμε τις δηλώσεις για προσδοκία εσόδων 5 δισ.; Άσε καλύτερα. Μήπως το κάνουν επίτηδες, μήπως επιδιώκουν την έξοδο από την Ελλάδα όλο και περισσότερων ποσών;
Μήπως μας προτρέπουν και δεν το έχουμε καταλάβει; Δεν εξηγείται αλλιώς.