Την ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε οριακό σημείο και ενώ έχουν ακουστεί σχεδόν τα πάντα για την… τύχη των συντάξεων, οι προτάσεις των δύο πλευρών είναι πλέον ξεκάθαρες, και επομένως ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Αν η ελληνική κυβέρνηση δεχτεί την πρόταση των πιστωτών για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ κατ’ έτος, οι μειώσεις συντάξεων θα πρέπει να θεωρούνται σίγουρες.
Σε άρθρο της, η εφημερίδα Καθημερινή φιλοξενεί τις εκτιμήσεις ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τις οποίες, η πρόταση των δανειστών θα μπορούσε να μεταφραστεί σε οριζόντιες μειώσεις όλων των κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 6,5% με 7% ή ακόμη και σε μειώσεις της τάξης του 22% με 23% σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Γιατί η μείωση της δαπάνης μεταφράζεται σε περικοπές 1,8 δισ. ευρώ ετησίως, για τη διετία 2016-2017. Η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη δεχτεί τις υπερβολικές, όπως τις χαρακτηρίζει, απαιτήσεις των δανειστών, όμως το βέβαιο είναι ότι το συνταξιοδοτικό βρίσκεται από την πρώτη στιγμή πολύ ψηλά στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να επέλθει οριστική συμφωνία.
Οι «θεσμοί» ζητούν εκτός από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και τα εφάπαξ, την αύξηση της εισφοράς για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο 6%, από 4%, γεγονός που οδηγεί σε μείωση καθαρών αποδοχών 2,7% για 2,5 εκατ. συνταξιούχους.
Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται οι παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας, ενώ η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αποτελεί βασικό αίτημα των δανειστών, ενώ σύμφωνα με ορισμένους κύκλους είναι ίσως το μοναδικό σημείο επαφής των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή.
Οι δανειστές ζητούν, επίσης, από τον Ιούλιο του 2015 και μετά όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται να λαμβάνουν τη βασική και αναλογική σύνταξη, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.