Είναι οι ημέρες που τα πολιτικά κόμματα προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατό και ότι θα εφαρμόσουν τα λιγότερο σκληρά μέτρα. Ωστόσο, η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών κατά κοινή ομολογία δεν ξεκαθάρισε το τοπίο.
Τι θα γίνει λοιπόν μετά τις εκλογές σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και με δεδομένο ότι θα χρειαστεί κυβέρνηση συνεργασίας;
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συντάξεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα μειωθούν και αυτό καθώς το 3ο μνημόνιο προβλέπει ξεκάθαρα εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ το 2016 και έως 4 δισ. ευρώ, ως “ισοδύναμο” στην απόφασης του ΣτΕ.
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στις αλλαγές που θα επέλθουν στο Ασφαλιστικό θα θεσμοθετηθούν οι μειώσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και που έχουν επιφέρει μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 από 5 ως και 20% έτσι ώστε να παρακαμφθεί η απόφαση του ΣτΕ που ζητά την αποκατάστασή τους.
Η λεγόμενη “επιτροπή Κατρούγκαλου” εξετάζει σήμερα τους τρόπους που και στο μέλλον οι μειώσεις αυτές θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
Ήδη έχουν κατατεθεί τρεις διαφορετικές προτάσεις για τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων.
Για την ακρίβεια πρόκειται για προτάσεις που αφορούν στα ποσά που θα προστίθενται στην ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη (η οποία ανάλογα με τα έσοδα των Ταμείων θα αλλάζει).
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν ποσά με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου για όλους και τα ποσοστά αναπλήρωσης του ν. 3863/10.
Ανώτατο όριο σύνταξης και ενοποίηση κύριας και επικουρικής
Εφαρμογή ενός πλήρως κεφαλαιοποιητικού συστήματος με “ατομική μερίδα” ανά ασφαλισμένο μετά το 1992.
Με λίγα λόγια το μέλλον για όλους τους ασφαλισμένους εξαρτάται από τις εισφορές που οι ίδιοι καταβάλλουν αλλά και από τα συνολικά έσοδα των Ταμείων.
Οι δικές τους εισφορές θα οδηγούν με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού στο ποσό της συμπληρωματικής σύνταξης, ενώ οι εισφορές των Ταμείων θα καθορίζουν το ύψος της ελάχιστης εγγυημένης.