Οι φήμες περί δεύτερων σκέψεων τρόικας για το «γάμο» μεταξύ Εθνικής και Εurobank φουντώνουν τις προηγούμενες ημέρες. Το τοπίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές παραμένει θολό καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας περιμένει να ακούσει τι θα πει η τρόικα το πρωί της Πέμπτης όταν θα περάσει εκ νέου την πόρτα του ΥΠΟΙΚ. Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική πλευρά θέλει το «γάμο». Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος το έκανε σαφές από το κρατικό κανάλι δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιστραφεί η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank». Το ίδιο δηλώνουν και πολιτικοί παράγοντες αλλά και τραπεζίτες.
Ο κ. Προβόπουλος εξήγησε ότι η Τρόικα έχει κάποιες ενστάσεις. Μάλιστα είπε ότι το ζήτημα είναι πως δημιουργείται ένας όμιλος που θα έχει περίπου το 40% της αγοράς και ενδεχομένως θα τελεί υπό κρατικό έλεγχο…
Σημειώνεται ότι η τρόικα (πληροφορίες αναφέρουν το ΔΝΤ να προκαλεί κυρίως τις πιέσεις) θέλουν ξεχωριστές αυξήσεις κεφαλαίων των 2 τραπεζών που προχωρούν στη συγχώνευση και παράθυρο αναστροφής της διαδικασίας.
Ωστόσο οι δύο τράπεζες με επίσημες ανακοινώσεις τους τις προηγούμενες ημέρες επιχείρησαν σε όλους τους τόνους να διαβεβαιώσουν ότι όλα προχωρούν κανονικά. «Ακόμη και αν κάποιοι τραπεζίτες στην αρχή είχαν αντιρρήσεις, πλέον το κόστος και οι συνέπειες μίας αναστροφής θα είναι πολύ μεγάλες», αναφέρει τραπεζικός παράγοντας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στα οικονομικά Βουλευτής Φ. Σαχινίδης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ενστάσεις από την τρόικα και είπε με νόημα ότι «είναι ένα θέμα, το οποίο πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού, διότι έχουμε παρατηρήσει κατά τα τελευταία δύο – τρία χρόνια πολλές φορές, η Τρόικα να αναθεωρεί τις απόψεις της σε αρχικές αποφάσεις».
Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ότι «η Τρόικα γνώριζε εδώ και μήνες το γεγονός, ότι το ενεργητικό της Τράπεζας – κολοσσός που θα δημιουργηθεί, θα προσεγγίζει το ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Το γνώριζε. Προφανώς, αυτό το οποίο έχει μεσολαβήσει από τότε, ενδεχομένως να σχετίζεται με τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην Κύπρο και με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία της λεγόμενης Τραπεζικής Ένωσης»…
Η στάση της τρόικα δεν αποτελεί μυστήριο μόνο για τον τραπεζικό κλάδο. Στο ραντεβού της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών, θα φανεί τι στάση θα κρατήσει για το σύνολο της αξιολόγησης που θα οδηγήσει στη δόση των 8,8 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει λάβει προτάσεις και στοιχεία για τη διαθεσιμότητα, το τέλος επί των ακινήτων και μέτρα κάλυψης του νέου δημοσιονομικού κενού περί τα 3 δισ. ευρώ αλλά δεν έχει πάρει θέση…