Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία σε κεντρικό ξενοδοχείο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών βράβευσε τους Νικητές του μεγάλου Μαθητικού Διαγωνισμού Έκθεσης και ανέδειξε τις Ευκαιρίες που «γεννά» η Κρίση. Η εκδήλωση είχε θέμα: « Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις εμπρός στην Κρίση: Ευκαιρίες και Προοπτικές». Η Διοίκηση του ΕΕΑ, σε μία κατάμεστη αίθουσα, βράβευσε τους νικητές του μεγάλου Μαθητικού Διαγωνισμού Έκθεσης, που οργάνωσε η Αστική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Ερμής» του Επιμελητηρίου, δείχνοντας έμπρακτα την στήριξη που παρέχει στους νέους και στον αγώνα που δίνουν για την απόκτηση των απαραίτητων εκπαιδευτικών εφοδίων, τις ελπίδες που εναποθέτει στη δημιουργικότητά τους, αλλά και την πεποίθησή της ότι ακόμα και μέσα σε αυτή την πρωτοφανή σε διάρκεια και ένταση κρίση, μπορούν να υπάρξουν ευκαιρίες.
Συνολικά απονεμήθηκαν βραβεία αλλά και δώρα σε εννέα μαθητές από τις τρεις τάξεις του Λυκείου, για τις απόψεις που ανέπτυξαν αλλά και τις καινοτόμες ιδέες που παρουσίασαν, μέσω των εκθέσεων τους. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της Εκκλησίας, της πανεπιστημιακής κοινότητας, του επιχειρηματικού κόσμου και των Επιμελητηρίων.
Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς, στάθηκε στην σημασία που έχουν τέτοιες συναντήσεις όπως αυτή που οργάνωσε το ΕΕΑ, για την προσπάθεια εξόδου από την κρίση, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης και αναστροφής της υφεσιακής κατάστασης και δήλωσε ότι η έλλειψη ρευστότητας θα αντιμετωπιστεί με την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επίσης άφησε ανοιχτή την αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Ιωάννης Τσαμουργκέλης, ανέδειξε τις κρυφές πτυχές της κρίσης, ξεκαθάρισε ότι έτσι όπως λειτουργεί σήμερα η ελληνική οικονομία «πνίγεται» η επιχειρηματικότητα και «εξαφανίζεται» η μεσαία τάξη και τόνισε την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας για να βγει η χώρα από την κρίση.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες που θα προκαλέσει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ξεκαθάρισε ότι οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις φέρνουν την ανάπτυξη και στάθηκε στις ευθύνες της Πολιτείας που δεν στηρίζει την επιχειρηματικότητα.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλειος Κορκίδης, ζήτησε από τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την έναρξη διαλόγου με τον Πρωθυπουργό και Υπουργούς παραγωγικών υπουργείων για την κατάθεση προτάσεων των μικρομεσαίων.
Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Ρεκλείτης, στάθηκε –μεταξύ άλλων- στην ανάγκη στήριξης της νέας γενιάς που αποτελεί ελπίδα για το μέλλον και τόνισε τις ευθύνες της Πολιτείας και την αναβλητικότητα που τη χαρακτηρίζει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα βήμα προόδου και εξόδου από την κρίση. Παράλληλα, αναφέρθηκε διεξοδικά στις παρεμβάσεις και προτάσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, δείχνοντας ξεκάθαρα την σημαντικότητα του Επιμελητηριακού θεσμού:
«Είναι υποχρέωσή μας να προσέξουμε τους νέους μας ως ¨κόρην οφθαλμού¨ και εμείς οι μεγαλύτεροι να τους μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας. Και ειλικρινά, πολύ θα ήθελα ν’ ακούσουμε ξανά τη φράση που έλεγαν οι νέοι της Αρχαίας Αθήνας στους γεροντότερους “Άμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρονες” δηλαδή “Εμείς θα γίνουμε καλύτεροι από εσάς”. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αισθανθούν ότι εκτός από εμάς, βρίσκεται δίπλα τους και η επίσημη Πολιτεία, η οποία μέχρι σήμερα αρκείται μόνο σε υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Ας ανοίξει λοιπόν τα αυτιά της στις καινοτόμες ιδέες των νέων μας αλλά και να αφήσει τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες λαμβάνοντας επιτέλους υπόψην τις προτάσεις των Επιμελητηρίων, για να έρθει η στιγμή που θα δούμε να καταπολεμείται η ανεργία, να στηρίζεται έμπρακτα η επιχειρηματικότητα και να έρχεται η πολυπόθητη ανάκαμψη».
Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επισήμανε πως η πρωτοφανής κρίση αποτελεί ευκαιρία για εθνική και επιχειρηματική αυτογνωσία, αυτοβελτίωση και στροφή στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Και κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί στις απολύτως απαραίτητες ρυθμίσεις για την οικονομία και την αγορά:
«Πρέπει, επιτέλους, και η κυβέρνηση να δει την κρίση ως ευκαιρία, δημιουργώντας ένα ασφαλές και δίκαιο φορολογικό περιβάλλον που δεν θα στοχοποιεί την εγχώρια επιχειρηματικότητα και θα είναι ελκυστικό για τις ξένες επενδύσεις. Πρέπει να ενθαρρύνει την μικρομεσαία επιχείρηση να κάνει προσλήψεις μειώνοντας τις εργοδοτικές εισφορές, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας που είναι η ανεργία. Και πρέπει η κυβέρνηση να συμπαρασταθεί και στον άνεργο ελεύθερο επαγγελματία, που δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ, και να μην του αποστερεί το επίδομα ανεργίας λόγω των παλαιών του οφειλών, όπως κάνει το Υπουργείο Εργασίας με την τελευταία ρύθμιση».
Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή, η Διοίκηση του ΕΕΑ, τιμώντας την πολυετή προσφορά του στον Επιμελητηριακό θεσμό, προχώρησε και στη βράβευση του κ. Γεωργίου Κασιμάτη, Προέδρου του ΕΒΕΠ, ο οποίος ζήτησε την ενότητα του χώρου για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, ενώ προχώρησε σε δημόσια πρόταση προς τον Πρωθυπουργό για σύσταση Υφυπουργείου αλλά και Τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
ΘΕΜΑ ΠΡΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΚΦΩΝΗΣΗ:
Μεταξύ των παραγόντων του πολιτισμού που ασκούν τεράστια επίδραση στην όλη ζωή και εξελικτική πορεία των λαών προς το μέλλον, ομολογουμένως σημαντικότατη θέση κατέχει το εμπόριο.
Με ποια επιχειρήματα θα υποστηρίζατε τη θέση ότι το εμπόριο είναι ένας ισχυρός οικονομικός αλλά και πολιτιστικός παράγοντας; Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για την ανάπτυξη του εμπορίου στη χώρα μας;
Νικητές του διαγωνισμού είναι:
A΄ Βραβείο: Δέσποινα Μουράτου
Β΄ Βραβείο: Τζωρτζίνα Σακκή
Γ΄ Βραβείο: Θωμαΐς Βασιλοπούλου
ΘΕΜΑ ΠΡΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΓΙΑ ΤΗ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΚΦΩΝΗΣΗ:
Σήμερα, με τη δημιουργία νέων επαγγελμάτων, γίνεται φανερό ότι η δημιουργικότητα αποτελεί ένα σημαντικό προσόν για κάθε εργαζόμενο και ένα αναπόσπαστο δομικό στοιχείο μιας ανταγωνιστικής παραγωγικής οικονομίας.
Για ποιους λόγους ο παράγοντας «δημιουργικότητα» λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη στις σύγχρονες επιχειρήσεις; Ποιοι παράγοντες μπορούν να σταθούν ευνοϊκοί για την υποκίνηση της δημιουργικότητας του ανθρώπου-εργαζόμενου;
Νικητές του διαγωνισμού είναι:
A΄Βραβείο: Καλλιόπη Κακοκέφαλου
Β΄ Βραβείο: Αμαλία Λαμπαδαρίου
Γ΄ Βραβείο: Κυριακή Μελέτη
ΘΕΜΑ ΠΡΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΚΦΩΝΗΣΗ:
Σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης όπως η σημερινή, οι κυβερνώντες και οι πολίτες καλούνται καθημερινά να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την επίτευξη των οικονομικών στόχων των κρατών που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των κοινωνιών.
Όσον αφορά τη χώρα μας, ποιους οικονομικούς στόχους πρέπει να επιδιώξει να ικανοποιήσει και πώς η Εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει ώστε να δοθεί ώθηση στην παραγωγικότητα;
Νικητές του διαγωνισμού είναι:
Α΄Βραβείο: Ανδρόμαχος Κανδιόγλου
Β΄ Βραβείο: Νίκη-Ναταλία Πέππα
Γ΄ Βραβείο: Φωτεινή Δημάκη