Πριν από 10 χρόνια το «ΕΜ» ξεκίνησε να δημοσιεύει ξεκάθαρα κείμενα και αναλύσεις που περιέγραφαν τις επικείμενες επαναστατικές αλλαγές που θα συγκλόνιζαν τον κλάδο των Ασφαλειών Ζωής και Ζημιών.
Οι Επισημάνσεις, φυσικά, δεν ήταν προσωπικές απόψεις του ΦΜ, και των συνεργατών του, αλλά τα συμπεράσματα που έβγαιναν από τα Συνέδρια που παρακολουθούσε στο εξωτερικό, όπου Διευθυντικά Στελέχη της Παγκόσμιας Ασφαλιστικής Αγοράς παρουσίαζαν, ο κάθε ένας, από την Αγγλία, τη Νότια Αφρική, την Αμερική, Γαλλία και αλλού, τις αλλαγές που αντιμετώπιζαν και τον τρόπο που τις αντιμετώπιζαν.
Η Αγορά μας, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να μάθει τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Δύσης, στον Κλάδο μας.
Προσέξτε σεβαστοί αναγνώστες του «Insurance Daily» και του «Επιστημονικού Μάρκετινγκ» πώς η μεγαλύτερη Ασφαλιστική Εταιρεία της Αγγλίας, “Aviva” έφτασε τα ποσοστά των Πωλήσεων της από το Bancassurance τα τελευταία τρία χρόνια, να είναι σχεδόν το 50% του συνόλου της Παραγωγής της!
Το 2005, το ποσοστό αυτό ήταν το 44% του συνόλου, το 2006 το 48% και το 2007 το 51%!
Πριν μερικά χρόνια, το ποσοστό αυτό ήταν πολύ χαμηλό και το μεγαλύτερο μέρος της Παραγωγής της έρχονταν από το Δίκτυο Agency που διέθετε και από τους ελεύθερους Πράκτορες, Independent Financial Advisors (IFA).
Και όχι μόνον. Το 2007, έβαλε στο μάτι τα 50 εκατομμύρια των Πελατών της HSBC ανά τον κόσμο, και υπέγραψε σύμβαση να προωθεί η Τράπεζα τα Συμβόλαιά της στο πελατολόγιο της Τράπεζας! Αυτό και μόνον το γεγονός είναι δυνατόν να αυξήσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό των Πωλήσεων της από το Bancassurance.
Όταν, το 1999, η Citicorp συγχωνεύτηκε με την Travelers Group και συγκλόνισε την Τραπεζοασφαλιστική Αγορά, το deal έφτασε το 70 δις δολάρια, κανένας δεν πίστευε, ότι σχεδόν δέκα χρόνια μετά, οι Τράπεζες, θα άλλαζαν γνώμη και θα Πουλούσαν τις Ασφαλιστικές που Αγόραζαν! Η Citicorp, το 2005, πούλησε όλες σχεδόν τις θυγατρικές Ασφαλιστικές που είχε! Η Royal Bank of Scotland, το ίδιο, είναι έτοιμη να πουλήσει τις Θυγατρικές Ασφαλιστικές.
Ο λόγος που οι Τράπεζες άρχισαν να απαλλάσσονται από τις Ασφαλιστικές, είναι αφενός, η άγνοια που είχαν για την πολυπλοκότητα των Ασφαλειών, αφετέρου τα περιορισμένα περιθώρια Κέρδους των Ασφαλειών Ζωής και Ζημιών, και κυρίως, οι ταυτόχρονοι καταστροφικοί κίνδυνοι που μπορούν εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή και να τους κοστίσουν δις σε ζημιές!
Και για να απλοποιήσουμε τα πράγματα, άργησαν λίγο να το καταλάβουν, αλλά τελικά το χώνεψαν, ότι μπορούν να Κερδίζουν τεράστια Κέρδη από τον Ασφαλιστικό Κλάδο, χωρίς να συμμετέχουν ούτε κατά το απειροελάχιστο, στις όποιες Ζημιές αυτός αντιμετώπιζε, σε επίπεδο Εταιρείας.
Καλά καταλάβατε!
Κατάλαβαν, τελικά οι Τράπεζες, ότι μπορούν να τσεπώνουν τις… Παχυλές Προμήθειες των Ασφαλιστικών Εργασιών που έβγαζαν τα Τραπεζικά Καταστήματά τους, δίνοντας… ψίχουλα στα Στελέχη τους, και ούτε γάτα ούτε ζημιά!
Εστίασαν πιο απλά το αχόρταγο μάτι τους στις Πλούσιες Προμήθειες που πλήρωναν οι Ασφαλιστικές στις δεκάδες χιλιάδες των Διαμεσολαβούντων και άρχισαν να τις εισπράττουν, αδιαφορώντας, φυσικά για το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργούσαν στους σκληρά εργαζόμενους Επαγγελματίες Διαμεσολαβούντες. Αποφάσισαν , πιο απλά να εισπράττουν τις Προμήθειές τους, χάσουν κερδίσουν, οι Ασφαλισιικές!
Τι θα συμβεί σε τρία, πέντε, χρόνια;
Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς, η απλή λογική υπαγορεύει ότι την 1/1/2012, πάνω από τις μισές Εταιρείες Ζημιών στη χώρα μας, θα έχουν εξαφανιστεί με διάφορους τρόπους. Οι Ασφαλίσεις αυτοκινήτων θα περιοριστούν το πολύ σε 10 μόνον εταιρείες, οι οποίες θα υπαγορεύουν σχετικά άνετα τις πολύ μικρές προμήθειες που θα δίνουν. Τι θα μπορούν να κάνουν οι Διαμεσολαβούντες όταν δεν θα υπάρχουν Εταιρείες να δεχτούν τους Πελάτες τους;
Αν σκεφτούν να φτιάξουν οι ίδιοι Εταιρείες Ζημιών, γρήγορα θα καταλάβουν τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούσαν, ως Διαμεσολαβούντες, και θα ψάχνουν να βρουν «Καθαρά Ασφάλιστρα» τα οποία φυσικά δεν θα υπάρχουν!
Το κριτήριο είναι μάλλον εύλογο.
Ο ακραίος Ανταγωνισμός δεν καταλαβαίνει τίποτα. Καταβροχθίζει όλα τα «Κόστη» που δεν «Προσφέρουν Πρόσθετη Αξία» αγνοώντας το Κοινωνικό Πρόβλημα που δημιουργείται στους Ελεύθερους Επαγγελματίες και τους Μικρομεσαίους.
Είναι ένα πρόβλημα για το οποίο θα μιλήσουμε πιο εκτεταμένα στις επόμενες εκδόσεις μας, προσφέροντας συγκεκριμένες Λύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να φανούν σωτήριες!
Υπάρχουν, Υλοποιούνται σε άλλες χώρες, αλλά θέλουν το χρόνο τους για να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς!
αγνοώντας το Κοινωνικό Πρόβλημα που δημιουργείται στους Ελεύθερους Επαγγελματίες και τους Μικρομεσαίους.το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργούσαν στους σκληρά εργαζόμενους Επαγγελματίες Διαμεσολαβούντες. Αποφάσισαν , πιο απλά να εισπράττουν τις Προμήθειές τους, χάσουν κερδίσουν, οι Ασφαλισιικές!το πολύ σε 10 μόνον εταιρείες, οι οποίες θα υπαγορεύουν σχετικά άνετα τις πολύ μικρές προμήθειες που θα δίνουν. Τι θα μπορούν να κάνουν οι Διαμεσολαβούντες όταν δεν θα υπάρχουν Εταιρείες να δεχτούν τους Πελάτες τους;….αυτά τα λογια σας τα λενε ολα!μαλλον μας βλέπω να βγαίνουμε με δίσκο επετείας στους δρόμους