Μπροστά σε ένα «καυτό» και κρίσιμο τρίμηνο βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς ο δρόμος της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους πιστωτές μόνο εύκολος και σύντομος δεν είναι.
Μόνο… στρωμένος με ροδοπέταλα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ο δρόμος που έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση για να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και να μετριάσει τις ανησυχίες των αγορών. Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τα απότομα σκαμπανεβάσματα στην επενδυτική ψυχολογία, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το επόμενο τρίμηνο δεν προσφέρεται για όσους δεν αντέχουν τις δυνατές συγκινήσεις, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και την πραγματική οικονομία.
Από την πλευρά τους, στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι «η διαπραγμάτευση μόλις άρχισε», σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την αντίδραση των αγορών και τη φρενίτιδα δημοσιευμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο αναφορικά με τις προσπάθειες κατάργησης της Τρόικας, ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και υλοποίησης ενός νέου προγράμματος που θα καθιστά παρελθόν το «αμαρτωλό» μνημόνιο.
Και φαίνεται πως έχουν δίκιο, τουλάχιστον ως προς την χρονική διάρκεια των συζητήσεων μέσω των διμερών συναντήσεων και των θεσμικών διαδικασιών.
Εγχώριοι και ξένοι παράγοντες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και γνωρίζουν το πώς τρέχουν οι διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζουν ότι για να πούμε ότι θα φτάσουμε σε μία πολιτικοοικονομική συμφωνία η οποία θα απαντά με ξεκάθαρο τρόπο στην αβεβαιότητα των αγορών, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ακόμη και αν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις παρόμοιες με αυτή του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας, George Osborn χαρακτήρισε την κόντρα μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, ως τον μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνδυνο, ενώ σε επίπεδο δημοσιευμάτων, οι Financial Times αναφέρουν ότι η πιθανότητα ενός Grexit πρέπει να αποφευχθεί και το γερμανικό περιοδικό Spiegel τάσσεται υπέρ ενός συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Όμως τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και ο σκληρός πυρήνας της Ευρωζώνης προσπαθούν να κερδίσουν ότι μπορούν, πριν καταλήξουν σε μία αμοιβαία αποδεχτή λύση που θα δίνει οριστικό τέλος στο «ελληνικό δράμα».
Μέχρι τότε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει να πιέζει για πολιτική λύση που θα της επιτρέπει να συνεχίσει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να στρώνουν το χαλί για την κατάργηση της Τρόικας, κάτι που η Γερμανία, ωστόσο, απέκλεισε, για μία ακόμη φορά, χθες. Την ίδια ώρα, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία προωθηθεί θα πρέπει να «περάσει» και από τα 19 μέλη της Ευρωζώνης υπενθυμίζοντας ότι στην Ευρώπη οι αποφάσεις εκτός από τρόπο θέλουν και χρόνο…