Δεκαεφτά χρόνια τώρα το συνέδριο της Ύδρας φιλοξενεί τα μεγαλύτερα ονόματα της Ευρωπαϊκής αλλά και της Διεθνούς Αντασφαλιστικής Αγοράς.
του Νίκου Μωράκη
Σχεδόν δύο δεκαετίες τώρα, αντιπρόσωποι αλλά και επικεφαλής Αντασφαλιστικών εταιρειών έρχονται στο πανέμορφο νησί της Ύδρας για να «κλείσουν» συμφωνίες και να κάνουν επαφές σε ένα μοναδικό, γραφικό και κοσμοπολίτικο περιβάλλον. Και έχει καθιερωθεί. Με 300 συμμετοχές από 17 χώρες δεν είναι τυχαίο που το «hydra meeting» ανήκει πλέον στα ευρέως αναγνωρισμένα αντασφαλιστικά συνέδρια που ακολουθεί το συνέδριο του Monte Carlo και προηγείται του αντασφαλιστικού συνεδρίου στο Baden Baden.
«Τα καλύτερα deals κλείνονται στα φιλικά και στο χαλαρό», αυτό υποθέτουμε ότι είχε στο νου του ο εμπνευστής αυτού του συνεδρίου Γιώργος Κώτσαλος όταν επί προεδρίας του στην Ένωση πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει το εν λόγω Συνέδριο. Και πώς να μην «κλεισθούν» καλά deals όταν η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο νησί το διήμερο του συνεδρίου έχει αέρα υψηλής ποιότητας ελληνικής φιλοξενίας, καλό καιρό – με μπόρες ενίοτε – και περιβάλλον για ραντεβού που είναι συγκριτικά υπεράνω του καλύτερου meeting room.
Δεν φέρνει όμως ο καλός καιρός και η υψηλή φιλοξενία τα καλά deals. Οι τάσεις στην παγκόσμια αγορά και οι εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες είναι αυτοί που επηρεάζουν περισσότερο την έκβαση των συμφωνιών. Πάρτε για παράδειγμα τη φετινή χρονιά. Φέτος οι συμμετοχές ξένων στο Συνέδριο ήταν αισθητά πιο χαμηλές απ’ ότι άλλες χρονιές. Ο λόγος; Μα φυσικά τα εσωπολιτικά ζητήματα της χώρας. Capital controls, Bank holiday & political instability ήταν και είναι ακόμα οι λέξεις που επικρατούν στον ξένο διεθνή τύπο όταν αναφέρονται στην Ελλάδα. Τι δημιουργεί αυτό; Μα φυσικά ένα κλίμα αβεβαιότητας απέναντί μας. Μπορεί οι σχέσεις με τους αντασφαλιστές να είναι δυνατές και μακροχρόνιες αλλά το τελευταίο οκτάμηνο δεν μπορούν να το αγνοήσουν. Και ούτε εμείς μπορούμε. Από την άλλη πλευρά οι ίδιες ακριβώς λέξεις στην πράξη έχουν γονατίσει την εγχώρια αγορά. Η παραγωγικότητα έχει υποστεί ένα βαρύ πλήγμα που σαν domino effect έχει επηρεάσει και την Ασφαλιστική βιομηχανία (δείτε εδώ την παραγωγή επταμήνου της ΕΑΕΕ).
Πίσω στο συνέδριο όμως. Τι έγινε φέτος στο συνέδριο της Ύδρας; Όπως προαναφέραμε το «ζουμί» του συνεδρίου ήταν τα “meetings”. Meetings στο χαλαρό κατά τη διάρκεια των δεξιώσεων (AON, EUROLIFE, MATRIX & CARPENTER TURNER φρόντισαν να μη λείψει τίποτα από τους καλεσμένους τους), meetings απλά στο διάστημα μεταξύ συνεδρίου και δεξιώσεων και meetings πιο ιδιαίτερα όπως το prive cocktail party που οργάνωσε η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική του Νικόλαου Μακρόπουλου προς τιμήν των εκλεκτών καλεσμένων της διημερίδας. Μεταξύ άλλων ξεχωρίσαμε τους, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, Δ.Σ. Eurolife & Πρόεδρο της Ένωσης, Γιώργο Κώτσαλο, Δ.Σ. Interamerican & Αντιπρόεδρο της Ένωσης, Ερρίκο Μοάτσο, Δ.Σ. της AXA & και Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης, Δημήτρη Τσεσμετζόγλου, Δ.Σ της MATRIX Insurance & Reinsurance Brokers, Robert Koster, Senior Client Manager στη Swiss Re, Patrick Roder, Casualty Treaty Underwriter της Swiss Re για την Ελλάδα, Manfred Brandmaier, Client Manager της Munich Re για την Ελλάδα, Joerg Bruniecki, Head of Corporate Client and Channel Management της Munich Re, Serguei Zaitsev, General Manager της Hannover Re, Marc Dejardin, member of the management board της Amlin Re, Alfonso Garcia, Manuel Palomo & Alessandro Rosa από την Mapfre RE και τέλος τους Karim Ben El Kezadri & Domenico Semeraro από την SCOR.
Και μπορεί το «ζουμί» να ήταν στα meetings, η ουσία όμως ήταν στα πρωινά συνέδρια. Το πρωί της Παρασκευής το θέμα της τεχνολογίας στην Ασφαλιστική αγορά συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων με το πάνελ των ομιλητών που αποτελείτο από την Ηρώ Παπαδοπούλου, Manager Director της TNS ICAP, τον Παναγιώτη Λελεδάκη, Πρόεδρο του ΠΣΑΣ, τον Alexandre Knight, Υπεύθυνο των ψηφιακών επιχειρήσεων της AXA σε Μεσόγειο και Λατινική Αμερική και τον Jean – Francois Gasc, Managing Director της Accenture Γαλλίας να εστιάζει στον ψηφιακό ασφαλιστή του μέλλοντος όπως επίσης και στις cloud υπηρεσίες που θα μονοπωλήσουν την αγορά σε μερικά χρόνια. Σημαντική ήταν επίσης και η παρουσία του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομικών με ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία στην Ασφαλιστική Αγορά, Νίκου Φράγκου, ο οποίος δεχόμενος το κάλεσμα του κ. Σαρρηγεωργίου στο βήμα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι φιλικά προσκείμενη ως προς μια μελλοντική συνεργασία του ιδιωτικού κλάδου με το δημόσιο στο θέμα της υγείας χωρίς όμως να προσδιορίζει το πότε και σε τι έκταση.
Δυστυχώς, λόγω κακοκαιρίας που συντέλεσε στη διακοπή ρεύματος στο νησί, το δεύτερο συνέδριο το πρωί του Σαββάτου με θέμα «Συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σκοπό τη δημιουργία ενός βιώσιμου εθνικού συστήματος υγείας» δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. Προφανώς ακόμα και ο καιρός συνωμοτεί εναντίων της αγοράς μας ως προς την έναρξη του διαλόγου μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αφού θα ήταν η πρώτη φορά που κυβερνητικό στέλεχος θα παρακολουθούσε συνέδριο με προτάσεις και ιδέες συνεργασίας στο εθνικό σύστημα υγείας.
Όπως και να έχει, το 17ο Συνέδριο της Ύδρας ανήκει ήδη στο παρελθόν. Ραντεβού του χρόνου όπου -όπως όλα δείχνουν- το μεγάλο θέμα προς συζήτηση θα είναι το solvency ΙΙ και οι αλλαγές που θα πρέπει να υποστεί (πάντα μετά εορτής) προκειμένου να βελτιωθεί ως προς την υλοποίησή του από τις Ασφαλιστικές εταιρείες. Όσο για τις αντασφαλιστικές εταιρείες; Όσο διατηρείται ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ τους, λόγω του λεγόμενου “soft market” τόσο πιο πολύ θα χαμηλώνουν τις τιμές τους κάτι που φυσικά ευνοεί κατά κύριο λόγο τις Ασφαλιστικές εταιρείες, επομένως και τους κατόχους ασφαλιστών συμβολαίων.