Τα θεμέλια αυτού του κόσμου μοιάζουν να είναι πιο σταθερά απ’ ό,τι υποδηλώνει η γενικότερη διάθεση που επικρατεί. Ουδέτερη στάθμιση των μετοχών έναντι των ομολόγων συνιστούν οι αναλυτές της Allianz Global Investors, καθώς εκτιμούν ότι η πολιτική αστάθεια και επομένως και η μεταβλητότητα στις αγορές, θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Στο Capital Markets Monthly του Ιανουαρίου, το Μηνιαίο Δελτίο Κεφαλαιαγορών του Ομίλου που εκδίδει η Allianz Global Investors, αναφέρεται ότι η ρευστότητα που επιζητά αποδόσεις βρίσκει ελκυστικές αποτιμήσεις, υψηλές αποδόσεις μερισμάτων και ιστορικά χαμηλά ποσοστά επενδύσεων σε μετοχές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρόλο που οι αυξανόμενοι οικονομικοί κίνδυνοι αναμένεται να συνεχίσουν να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα, οι πλέον πρόσφατοι θεμελιώδεις παράγοντες προσφέρουν λόγους αισιοδοξίας.
Οι αναλυτές της Allianz εκτιμούν πως «τα θεμέλια αυτού του κόσμου μοιάζουν να είναι πιο σταθερά απ’ ό,τι υποδηλώνει η γενικότερη διάθεση που επικρατεί», και συμπληρώνουν ότι «Ορισμένα γνωστά θέματα, όπως η κρίση χρέους της Ε.Ε., συνεχίζουν να υφίστανται. Παράλληλα όμως, τα πριμ κινδύνου στις αγορές ομολόγων και οι αποτιμήσεις στον τραπεζικό κλάδο, οι οποίες κυμαίνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και είναι σημαντικά χαμηλότερες από τη λογιστική τους αξία, υποδεικνύουν ότι πολλοί κίνδυνοι έχουν ήδη προεξοφληθεί».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρόσφατη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επέκταση της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται πως αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα για να ξεπεραστεί η κρίση. Εκτιμούν ότι παρότι τα θέματα για τα οποία έχει επέλθει συμφωνία αφορούν μόνο σε μακροπρόθεσμα προβλήματα, ωστόσο υπάρχουν σημάδια επίτευξης μιας λύσης προς την κατεύθυνση μιας ευρωπαϊκής δημοσιονομικής ένωσης.
Τέλος, όσον αφορά στα μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρώπης, οι αναλυτές της Allianz εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και οι δυνητικές επιπτώσεις μετάδοσης της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Ευρωζώνη. Όπως αναφέρουν όμως, «Παρότι οι περιφερειακές χώρες της Ε.Ε. προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ύφεσης, οι χώρες του πυρήνα, όπως η Γερμανία και η Γαλλία παρουσιάζονται πιο εύρωστες.».