Τις μισές του ελπίδες έχει επενδύσει το Υπουργείο Εργασίας για την ανάκαμψη των εσόδων του από ασφαλιστικές εισφορές στη νέα ρύθμιση την οποία ψήφισε η Βουλή το περασμένο Σαββάτο (νόμος 4321/2015).
Ωστόσο, εκτιμάται, ότι οι περισσότεροι από τους οποίους θα ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή θα προέλθουν από τη «δεξαμενή» όσων ήδη έχουν ενταχθεί σε μία από τις τρεις ρυθμίσεις που ισχύουν ήδη.
Από σήμερα, πάντως, 26 Μαρτίου μέχρι τις 30 Απριλίου μπορούν οι οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή, εξοφλώντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του έως τη 2η Μαρτίου 2015 μέχρι και σε 100 δόσεις.
Το Υπουργείο Εργασίας προσδοκά 200 – 300 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα πόα αυτή τη ρύθμιση σε σχέση με την προηγούμενη (νόμος 4305/2014). Δύο, όμως, βασικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν στην επίτευξη αυτού του στόχου:
- Ένα μεγάλο ποσοστό όσων ενταχθούν στη νέα ρύθμιση αναμένεται να προέλθει από εκείνους που έχουν ενταχθεί στις προηγούμενες ρυθμίσεις.
Με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) περίπου 2 στους 3 οφειλέτες που εντάχθηκαν στην τελευταία ρύθμιση που τέθηκε σε εφαρμογή το Νοέμβριο του 2014 (ν. 4305/2014), εγκατέλειψαν τις προηγούμενες ρυθμίσεις («πάγια ρύθμιση», «νέα αρχή»). Το ίδιο φαινόμενο θα μπορούσε κάλλιστα να επαναληφθεί και με τη νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε στις 21 Μαρτίου, φοβούνται στο Υπ. Εργασίας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το σύνολο των οφειλετών που έχουν ως σήμερα ενταχθεί στις τρεις ρυθμίσεις είναι μεγαλύτερο από εκείνο όσο είχαν ενταχθεί όταν οι ρυθμίσεις έγιναν τρεις.
- Η δυνατότητα όλων των οφειλετών να εξοφλήσουν τις οφειλές τους με 100 δόσεις αυξάνει το χρόνο εξόφλησης του χρέους. Αυτό σημαίνει πως μειώνεται -σε γενικές γραμμές- τα προβλεπόμενα έσοδα ανά μήνα, μιας και εκτιμάται ότι οι περισσότεροι οφειλέτες οι οποίοι θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα επιλέξουν τις 100 δόσεις.
Σημειώνεται πως το σύνολο των οφειλών που έχει καταγράψει το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών έχει ξεπεράσει τα 13 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα, εκτιμάται ότι κοντά στο 1 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις και αφορά γύρω στους 65.000 οφειλέτες. Μένουν δηλαδή άλλοι περίπου 550.000 οφειλέτες εκτός ρυθμίσεων, μαζί με άλλα 12 δισ. ευρώ.