Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 5 Μαϊου 2014 (ΦΕΚ τ. Α 107/5-5-2014) ο νόμος 4261 με τίτλο «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση ν.3601/2007 και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε την Παρασκευή 2.5.2014 από τη Βουλή των Ελλήνων, το άρθρο 169 του οποίου αναφέρεται στην τροποποίηση του Π.Δ. 237/1986.
Όπως είναι γνωστό, με την αλλαγή αυτή δημιουργήθηκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο στην υποχρεωτική ασφάλιση της αστικής ευθύνης οχημάτων, σύμφωνα με το οποίο:
1. καταργείται η αυτόματη ανανέωση της ασφάλισης και η προπληρωμή των ασφαλίστρων καθίσταται απαραίτητη προϋπόθεση, τόσο για την έναρξη όσο και για την ανανέωση της ασφαλιστικής κάλυψης. Συνεπώς, καταργείται και η ακύρωση-καταγγελία της σύμβασης από την ασφαλιστική εταιρεία για μη προεξοφλημένο ασφαλιστήριο.
2. καταργείται το αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης και το σήμα προσωρινής ασφάλισης
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο στην παράγραφο 13 του άρθρου 169 αναγνωρίζεται επίσης ότι: “‘Όπου προβλέπεται έγγραφη επικοινωνία του ασφαλιστή με τον λήπτη της ασφάλισης ή τον ασφαλισμένο ή τον δικαιούχο αποζημίωσης, η επικοινωνία αυτή μπορεί να γίνεται είτε με επιστολή είτε με ηλεκτρονική αλληλογραφία ή τηλεομοιοτυπία ή με αποστολή μηνύματος σε συσκευή κινητής τηλεφωνίας, σε στοιχεία επικοινωνίας που οι τελευταίοι έχουν δηλώσει εγγράφως ή με νόμιμα ηχογραφημένη συνομιλία ότι επιθυμούν μέσω αυτών να συναλλάσσονται με τον ασφαλιστή”.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναγνωρίζεται η ηλεκτρονική επικοινωνία ασφαλιστή, ασφαλισμένου και δικαιούχου αποζημίωσης σε όλες τις διαδικασίες (π.χ. σύναψη ασφάλισης, διακανονισμό ζημιών κ.λπ.). Επειδή δε όλοι γνωρίζουμε ότι “ασφαλιστής” είναι η ασφαλιστική εταιρεία, ένα αυθόρμητο ερώτημα γεννιέται: Αναγνωρίζεται και η ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή και Λήπτη της Ασφάλισης (ή/και Ασφαλισμένου) ή όχι; Για παράδειγμα, μπορεί να διεκπεραιώσει ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής τις υποχρεώσεις του που προκύπτουν από την Πράξη 31 της ΤτΕ για την προσυμβατική ενημέρωση και για άλλες υποχρεώσεις του;
Μια άμεση απάντηση από την Τράπεζα της Ελλάδος θα ήταν άκρως ενδιαφέρουσα.
Δείτε τον πλήρη νόμο 4261 στο ΦΕΚ 107
Δείτε μόνο το άρθρο ΑΡΘΡΟ 169 (σελ.3752-3753)