Το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει πέντε μύθους γύρω από τις δίαιτες, οι οποίοι είναι σίγουρο ότι θα μας διευκολύνουν τη ζωή, τουλάχιστον όσον αφορά τη διατροφή:
1) Οι δίαιτες της μόδας βοηθούν στο να χάνεις γρήγορα βάρος
Μεγάλος μύθος. Όταν η απώλεια βάρους είναι ταχεία (περισσότερο από 1,5 κιλό την εβδομάδα) είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι τα χαμένα κιλά θα ανακτηθούν τάχιστα έπειτα από την διακοπή της δίαιτας – χώρια που το γρήγορο αδυνάτισμα σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες αναπτύξεως λίθων στη χοληδόχο κύστη. Όσον αφορά τις ιδιαίτερα στερητικές δίαιτες (αυτές που παρέχουν λιγότερες από 800 θερμίδες την ημέρα), αυτές μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Το ιδεώδες είναι να προσπαθείτε να αδυνατίζετε με αργό ρυθμό: να χάνετε 0,5 έως το πολύ 1 κιλό την εβδομάδα.
2) Οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες είναι οι πιο σωστές
Οι μακροπρόθεσμες πιθανές συνέπειες από τέτοιες δίαιτες, η πιο γνωστή από τις οποίες είναι η δίαιτα Άτκινς, παραμένουν άγνωστες. Το να λαμβάνει, όμως, κανείς τις περισσότερες θερμίδες του από πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα, όπως το κρέας, τα αυγά και το τυρί, δεν συνιστά ισορροπημένη διατροφή. Αυτά τα τρόφιμα, εξάλλου, είθισται να περιέχουν πολλά κεκορεσμένα λίπη και χοληστερόλη – δύο συστατικά που αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, η έλλειψη υδατανθράκων σημαίνει μειωμένη πρόσληψη φρούτων και προϊόντων ολικής αλέσεως (λ.χ. μαύρου ψωμιού, δημητριακών ολικής αλέσεως), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα λόγω έλλειψης φυτικών ινών. Τέλος, η μακροχρόνια, ελλιπής κατανάλωση υδατανθράκων (λιγότερο από 130 γραμμάρια την ημέρα) έχει σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο υπερπαραγωγής ουρικού οξέος, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας) και νεφρολιθίασης.
3) Το άμυλο παχαίνει και δεν πρέπει να καταναλώνεται απ’ όσους κάνουν δίαιτα
Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα συνηθίζουν να αποκλείουν από τη διατροφή τους τα πλούσια σε άμυλο τρόφιμα, όπως το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και τις πατάτες. Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα, όταν τρώγονται σκέτα (δίχως βούτυρο και σάλτσες) και σε λογικές ποσότητες, περιέχουν λίγα λίπη και θερμίδες. Επιπλέον, το άμυλο αποτελεί σύνθετο υδατάνθρακα – και οι υδατάνθρακες αποτελούν πολύτιμη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.
4) Ορισμένα τρόφιμα, όπως το γκρέϊπ φρουτ και το λάχανο, «καίνε» τα λίπη και διευκολύνουν το αδυνάτισμα
Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να «καίνε» ή να διαλύουν τα λίπη. Ορισμένα τρόφιμα με καφεΐνη μπορεί να επιταχύνουν τον μεταβολισμό για λίγο, αλλά δεν αδυνατίζουν.
5) Τα φυσικά προϊόντα αδυνατίσματος και όσα βασίζονται σε βότανα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά
Ένα προϊόν αδυνατίσματος που γράφει ότι είναι φυσικό (natural) ή με βότανα (herbal) δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκην είναι ασφαλές. Για να αποδειχθεί η ασφάλεια ενός προϊόντος απαιτούνται πολυετείς, καλά οργανωμένες κλινικές (δηλαδή σε ανθρώπους) μελέτες, οι οποίες συνήθως δεν γίνονται. Έως πρότινος, λ.χ., κυκλοφορούσαν στη Δύση προϊόντα βοτάνων που περιείχαν εφέδρα, μία ουσία που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα υγείας σε αρκετούς πολίτες. Έτσι, η ουσία αυτή απαγορεύθηκε και τα προϊόντα αποσύρθηκαν από το εμπόριο. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να είστε πάντα πολύ προσεκτικοί όταν διαλέγετε ένα προϊόν – και να είστε δύσπιστοι σε όσα υπόσχονται πάρα πολλά.
Πηγή: ΑΝΑ-ΜΠΑ