Με θέμα «Η Παγκοσμιοποίηση του Ασφαλιστικού Κλάδου» πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο το 7ο Διεθνές Συνέδριο του Insurance Europe και το InsuranceDaily.gr είναι το μοναδικό ελληνικό μέσο που δίνει το παρόν.
Το InsuranceDaily.gr βρίσκεται στην καρδιά της ασφαλιστικής Ευρώπης για να καταγράψει τις απόψεις παγκοσμίως κορυφαίων στελεχών του κλάδου και να μεταφέρει το κλίμα της εκδήλωσης και το στίγμα για την επόμενη ημέρα, όπως αυτό διαμορφώνεται από τους 400 περίπου συμμετέχοντες από 40 διαφορετικές χώρες του κόσμου.
Εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στο πολύ σημαντικό αυτό συνέδριο για τον ασφαλιστικό κλάδο παρευρίσκονται επίσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη.
Το συνέδριο άνοιξε ο Πρόεδρος του Insurance Europe Sergio Balbinot, του οποίου η θητεία ανανεώθηκε για ακόμη τρία χρόνια, ενώ στους βασικούς ομιλητές της εκδήλωσης είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AXA, Henri de Castries και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Pierre Gramegna.
Στο βήμα του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί να ανέβουν, επίσης, ηγετικά στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ρυθμιστικών Αρχών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Τα βασικά ζητήματα του συνεδρίου είναι:
-Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ασφαλιστικός κλάδος λόγω της παγκοσμιοποίησης
-Η αντιμετώπιση του παγκόσμιου κενού ασφαλιστικής προστασίας
-Πως ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις έξυπνες τεχνολογίες στο μέλλον
-Οι προκλήσεις του διεθνούς ρυθμιστικού πλαισίου, η επιβολή του, η συνοχή του και η αποτελεσματικότητά του.
Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας του Sergio Balbinot:
“Το θέμα του σημερινού συνεδρίου είναι η παγκοσμιοποίηση του ασφαλιστικού κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο, θα εξετάσουμε τις παγκόσμιες και – επίσης τοπικές – ρυθμιστικές εξελίξεις καθώς διαμορφώνονται και επηρεάζουν τις δραστηριότητές μας.
Η ασφάλιση είναι εργαλείο για την απορρόφηση κινδύνων από μεμονωμένα άτομα και γενικότερα την κοινωνία, την ίδια ώρα συμβάλλει στην σταθεροποίηση, ενώ μπορεί επίσης να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.
Η ασφάλιση, επομένως, είναι πιο σχετική από ποτέ. Παρ όλα αυτά, το υφιστάμενο ρυθμιστικό περιβάλλον δεν καθιστά ξεκάθαρο το αν οι πολιτικοί θεωρούν την ασφάλιση μέρος του προβλήματος, ή μέρος της λύσης.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Δείτε το θέμα του συστημικού κινδύνου. Αν αντιμετωπίσεις την ασφάλιση ως πρόβλημα, χαρακτηρίζεις συγκεκριμένες εταιρείες, στο σύνολό τους, ως συστημικές. Αν αντιμετωπίσεις την ασφάλιση ως παράγοντα σταθεροποίησης και μέρος της λύσης, τότε λογικά θέτεις κεφαλαιακές απαιτήσεις μόνο στις δραστηριότητες που εγείρουν συστημικό κίνδυνο και όχι στο σύνολο μίας εταιρείας που συμπεριλαμβάνει και τις παρασδοσιακές – και σταθεροποιητικές – ασφαλιστικές δραστηριότητες.
Επομένως, καλωσορίζουμε την αναγνώριση από την Διεθνή Ένωση Εποπτικών Αρχών Ασφάλισης (IAIS), ότι το βασικό επιχειρηματικό μας μοντέλο δεν είναι φιλοκυκλικό. Περιμένουμε, ωστόσο, να δούμε ότι αυτή η αναγνώριση θα μεταφραστεί στις σωστές ρυθμιστικές ενέργειες”.
“Στην προηγούμενη οδηγία της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και πάλι οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζονταν πολύ συχνά ως πρόβλημα, σε μία προσπάθεια να αντικατοπτριστεί η δουλειά στον τραπεζικό κλάδο.
Για παράδειγμα, το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο Solvency II, έχει μετασχηματιστεί από ένα βασιζόμενο σε αρχές καθεστώς με στόχο την καλύτερη αντανάκλαση των κινδύνων μίας εταιρείας, σε ένα λεπτομερές βιβλίο κανόνων που αποτελείται από περισσότερες από 3.000 σελίδες, το οποίο σε μερικά σημεία είναι υπερβολικά περιγραφικό. Αυτό σημαίνει ότι η αρχή της αναλογικότητας, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί υπό αυτές τις συνθήκες.
Επομένως, ειδικότερα οι μικρότερες εταιρείες θα δεχτούν πλήγμα από τις δυσκολίες εφαρμογής και συμμόρφωσης στο μέλλον. Το Solvency II αποτελεί μία τεράστια αλλαγή σε σχέση με το Solvency I και στη μεταρρύθμιση αυτή δεν κάνει καλό η χρονική πίεση που δέχεται ο κλάδος για να την εφαρμόσει.
Πάντα λέγαμε ότι λόγω του μεγέθους της μεταρρύθμισης θα έπρεπε να δοθεί στον κλάδο μία περίοδος 18 μηνών για την πλήρη εφαρμογή της. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, σήμερα λαμβάνουμε κάποια σημαντικά στοιχεία της μεταρρύθμισης, μόλις 6 μήνες πριν την προθεσμία εφαρμογής, όπως το τελικό πλαίσιο αναφοράς του Solvency II, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Ιούλιο. Στην ουσία, ορισμένα σημαντικά κομμάτια του Solvency II – αναφέρομαι στις αποφάσεις για την ισοδυναμία – δεν θα οριστικοποιηθούν έως το ερχόμενο φθινόπωρο”.