Οι Τράπεζες αποκαλούν τα δικά τους «Αποθεματικά» «Καλύψεις» και αφορούν και στη δική τους περίπτωση Ακίνητα, Ομόλογα, Μετοχές κ.ά., όπως ακριβώς τα μετράνε οι Ασφαλιστικές όταν πρόκειται να υπολογίσουν τις Απαιτήσεις τους και τις Υποχρεώσεις τους.
Μόνο που στις Τράπεζες, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα στοιχεία δεν υπάρχουν για να τα διαπιστώσει κανείς! Είναι σβησμένα! Ούτε οι Ορκωτοί Λογιστές μπορούν να εντοπίσουν τις κινητές αξίες που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, τα δάνεια σε καθυστέρηση, τις σχετικές προβλέψεις και τα καθαρά έσοδα από τόκους και άλλα, γιατί σε πολλές περιπτώσεις τα διατηρούν σε… κοινούς λογαριασμούς! Τα χιλιάδες δάνεια που έχουν δοθεί, τα ομόλογα που έχουν αγοραστεί και τα ομολογιακά δάνεια που έχουν δοθεί σε εταιρείες δεν καταγράφονται στο λογαριασμό «Χορηγήσεις», αλλά καταχωρίζονται ως «Εταιρικά Ομόλογα», με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να τα εντοπίσει ο ορκωτός λογιστής!
Όσον αφορά τα δάνεια των εμπόρων και άλλων των οποίων οι περιουσίες κάηκαν ή λεηλατήθηκαν τελευταία, αναλυτές σημείωσαν ότι θα έπρεπε να θεωρηθούν δάνεια σε καθυστέρηση από τη στιγμή που η περίοδος χάριτος φτάνει τον ένα χρόνο και δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα εξυπηρετηθούν κανονικά μετά από αυτό το σημείο. Το πιθανότερο είναι να θεωρηθούν δάνεια σε ρύθμιση, οπότε η τράπεζα πρέπει να βάλει στην άκρη ως πρόβλεψη ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του υπολοίπου του δανείου!
Τι λέει για αυτά η Τράπεζα της Ελλάδος;
Πιο απλά, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας μεσαίος Λογιστής μιας μεγάλης Τράπεζας, τα λογιστήρια έχουν μετατραπεί σε «μαγειρεία» και κάνουν σχεδόν ό,τι θέλουν. Εκεί δεν υπάρχει η αντίστοιχη «ΕΠΕΙΑ» να αναπνέει επάνω από το σβέρκο τους!
Οι τράπεζες, πέρα από τα λογιστικά «μαγειρεία», έχουν μεγάλο σύμμαχο την τροποποίηση του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου IAS 39 που συμφωνήθηκε στην Ε.Ε. λόγω της διεθνούς κρίσης. Τώρα οι Τράπεζες μπορούν να μεταφέρουν σε… άλλους λογαριασμούς κινητές αξίες, όπως είναι ο μετοχές, τα ομόλογα και άλλα και… γλιτώνουν την καταγραφή της ζημιάς λόγω της μεγάλης μείωσης της τιμής τους. Νομοθετεί, πιο απλά, η Ε.Ε. την παραπλάνηση του κοινού, που δεν καταλαβαίνει αυτά τα λογιστικά τερτίπια!
Από την άλλη πλευρά, αρκετοί ώριμοι Τραπεζικοί ισχυρίζονται ότι «τζάμπα τα κουκουλώνουμε», δεδομένου ότι η Κρίση θα είναι παρατεταμένη, δεν είναι βραχυπρόθεσμη και σίγουρα όλες, αργά ή γρήγορα, θα βρούμε μπροστά μας αυτά τα «τερτίπια». «Αυτό που μας συνέβη είναι ό,τι χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί», δήλωσε συγκεκριμένος Τραπεζίτης και συνέχισε: «Φυσικά και φέρουμε ολόκληρη την ευθύνη… Τώρα μας απασχολεί η… Επιβίωση και όχι τα Κέρδη! Η δε “Επιβίωση” μπορεί να σταθεί μόνο με την Παραδοσιακή Συνετή Τραπεζική που ασκούσαμε στο παρελθόν»!