«Ελπίζω ότι έως τις 10-15 Δεκεμβρίου να έχουμε καταλήξει στο θέμα της άρσης των πλειστηριασμών της α΄ κατοικίας», ανέφερε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά το τέλος του μίνι… υπουργικού που έλαβε χώρα χθες το πρωί παρουσία της Τρόικας. Απόφαση δεν ελήφθη αλλά αναφέρθηκε ότι «οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από 1/1/2014».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις της για τα αποδεκτά όρια διαβίωσης (να προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς όσοι είναι πραγματικά φτωχοί) και για τον συνεργάσιμο δανειολήπτη, ενώ θα ενεργοποιηθεί και ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε ιδέες για επιτάχυνση των διαδικασιών, ιδιαίτερα του θεσμού Διαμεσολάβησης. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και αυτή και την επόμενη εβδομάδα σε επίπεδο κλιμακίων.
Στη συνάντηση με την τρόικα ήταν παρόντες, οι υπουργοί, Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Παπαδάκης. Ο λόγος για την πρώτη από τις 2 χθεσινές συναντήσεις στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, με τους επικεφαλής των δανειστών να αναχωρούν για το Eurogroup.
Σημειώνεται ότι επισήμως στο κείμενο του μνημονίου δεν υπάρχει δέμευση για απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Ωστόσο η πίεση και υπήρχε και παραμένει ισχυρή αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Θυμίζουν επίσης ότι σε προσωρινό κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου (που είχε δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιούλιο) αναφερόταν ότι τελειώνει η προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μετά το 2013. Επισημαίνεται ότι “δεν θα υπάρχει ανάγκη να επεκταθούν” χρονικά.
Στο κείμενο αναφερόταν μάλιστα ότι η κυβέρνηση είχε ζητήσει να μην υπάρξει στο τελικό κείμενο η αναφορά περί μη επέκτασης και η τρόικα να αρκεσθεί στην προφορική δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα δώσει νέα παράταση…
Στο επίσημο κείμενο βέβαια, τέτοια αναφορά δεν υπάρχει. Επισήμως κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν κατ’ επανάληψη ότι θα προστατευθούν αυτοί που έχουν ανάγκη, οι φτωχοί άνθρωποι. «Τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια είναι ο στόχος. Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα αλλά όσοι μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και εντούτοις κρύβονται πίσω από τη νομοθεσία θα αποκαλυφθούν».
Αναφορά υπάρχει – αντιθέτως στο μνημόνιο για την έγκριση των δύο οικονομικών ορισμών των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης», αλλά και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», κριτήρια τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την αξιολόγηση των δανειοληπτών τα σπίτια των οποίων θα βγουν σε πλειστηριασμό. Και οι δύο αυτοί όροι μένουν επίσης σε εκκρεμότητα (σημ: η ρύθμιση έπρεπε να γίνει τον Σεπτέμβριο).