Ολόκληρο το φάκελο των παρουσιάσεων του Γιάνη Βαρουφάκη στις δύο συνεδριάσεις του Eurogroup και τα non papers τεκμηρίωσης που κατέθεσε η διαπραγματευτική ομάδα στις 11 και 16 Φεβρουαρίου, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι δύο ομιλίες του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στα αντίστοιχα Eurogroup, καθώς και δύο non paper που κατατέθηκαν στις ίδιες συνεδριάσεις από την ελληνική πλευρά και τις ειδικές αναφορές για τα αποτελέσματα των εργασιών των τεχνικών κλιμακίων. Παράλληλα, το υπουργείο δημοσιοποιεί το προσχέδιο του Γάλλου Επιτρόπου Moscovici, καθώς και το σχέδιο του Dijsselbloem που απέρριψε η ελληνική πλευρά.
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο, δεσμεύεται: α) στην τήρηση των όρων της δανειακής σύμβασης, β) να μην προβεί σε καμία κίνηση που να θέτει σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό ή που να έχει επιπλοκές στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και γ) να μην προβεί σε καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά ζητά α) να τεθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015, β) τη συνδρομή του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες (ELA) για την έκδοση εντόκων γραμματίων, γ) απελευθέρωση αχρησιμοποίητων πόρων του EFSF και δ) υποκατάσταση των 2,2 δισ. ευρώ του στόχου των αποκρατικοποιήσεων με το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.
Ειδικό κεφάλαιο υπάρχει για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ στην ομιλία στις 16 Φεβρουαρίου, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε μεταβατική περίοδο 4-6 μηνών με στόχο να αποφευχθεί μία πολιτική αποτυχία. Σε ότι αφορά τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, γίνεται λόγος για χρήση τους με στόχο της εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και για μέτρα που δεν θα ληφθούν, όπως η μείωση των συντάξεων και οι αυξήσεις στον ΦΠΑ.
Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης δεσμεύτηκε να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, για τη δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής Αρχής, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου, τη διάλυση των καρτέλ, τη δημιουργία δίκαιου φορολογικού συστήματος και τη δημιουργία ανταγωνιστικού και υγιούς περιβάλλοντος στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα με στόχο τη διαφάνεια.