Η Ισλανδική Κυβέρνηση ανέλαβε τον Έλεγχο της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της Landsbanki. Παράλληλα ζήτησε από τη Ρωσία δάνειο ύψους 4 δισ. Ευρώ. Η τελευταία αποφάσισε να επέμβει δυναμικά για τη Διάσωση του Τραπεζικού Τομέα, όπως άλλωστε και η Βρετανία η οποία φέρεται έτοιμη να προχωρήσει σε μεγάλη Επένδυση στις τρεις από τις μεγαλύτερες Τράπεζές της.
Η κυβέρνηση της Ισλανδίας ανακοίνωσε προχθές τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που δίδει τη δυνατότητα στο κράτος να αποκτήσει τον έλεγχο χρηματοοικονομικών οργανισμών, να απολύει μέλη διοικητικών συμβουλίων, να οικειοποιείται ενεργητικό, να συγχωνεύει ομίλους, να μπλοκάρει την κίνηση κεφαλαίων και να αναγκάζει επιχειρήσεις να υπάγονται σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Στη δεκαετία του ’90 η Ισλανδία ιδιωτικοποίησε όλες τις μεγάλες τράπεζες, πολλές κρατικές επιχειρήσεις και μείωσε τον φόρο επιχειρήσεων στο 18%. Έτσι εντός οκτώ ετών κατόρθωσε με ποσοστό 36% να φθάσει στην τέταρτη θέση της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως. Καλύτερα από την Ισλανδία δεν ήταν καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη. Η Ρωσία, μέχρι στιγμής έχει διαθέσει 190 δισ. δολάρια σε τράπεζες και επιχειρήσεις μέσω δανείων, δημοπρασιών ρευστότητας και φορολογικών μειώσεων σε μία προσπάθεια να διατηρήσει ανθηρή την οικονομία της. Κεφάλαια ύψους περίπου 50 δισ. στερλινών (87 δισ. δολαρίων) σχεδιάζει να επενδύσει η βρετανική κυβέρνηση, στις τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζές της – RBS, Barclays και Lloyds TSB, σε μία πρωτοφανή κίνηση διάσωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ.
Όπως μετέδωσε το ΒΒC, οι τρεις τράπεζες ζήτησαν από τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών να επισπεύσει την απόφαση για την εφαρμογή σχεδίου στήριξης των τραπεζών με τη διοχέτευση 15 δισ. στερλινών σε καθεμία, γεγονός ωστόσο που διαψεύδει η Barclays. Oι τρεις τράπεζες θα πρέπει να αποπληρώσουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2009 χρέη ύψους 54 δισ. στερλινών, τη στιγμή που το κόστος δανεισμού τους έχει φθάσει σε ύψη ρεκόρ.
Στη Γαλλία ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει τις γαλλικές τράπεζες μέσω εξαγοράς μετοχικού κεφαλαίου εάν κριθεί αναγκαίο, αν και όπως εκτιμά ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας καμία γαλλική τράπεζα δεν είναι στα πρόθυρα πτώχευσης.