Mάλλον τα… αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα ενδέχεται να έχει η σταδιακή αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης την περίοδο 2016 -2022 για όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012.
Την πρόταση αυτή έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση προς τους δανειστές, προκειμένου να αναχαιτίσει τις πιέσεις τους για άμεσες περικοπές συντάξεων, προπαντός της επικουρικές αλλά και του προνοιακού Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ). Οι δανειστές ζητούν την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, η οποία –σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας– θα φέρει μειώσεις έως 80% στις εν λόγω συντάξεις και σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Τα μέτρα θα έφερναν εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Αποτελεί, όμως, πράγματι αντίβαρο στους δανειστές η σταδιακή αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης;
Δεν είναι και τόσο σίγουρο, παραδέχονται καλοί γνώστες της κοινωνικής ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, αντί για εξοικονόμηση 300-350 εκατ. ευρώ την περίοδο 2016 -17, την οποία προβλέπει το Υπουργείο Εργασίας από τη αναβολή συνταξιοδότησης χιλιάδων ασφαλισμένων που θα φέρει η προαναφερθείσα αύξηση, υπάρχουν φόβοι για ζημιά 1,5-1,8 δισ. ευρώ. Έτσι η εθνική συνταξιοδοτική δαπάνη θα εκτινασσόταν από τα 29,3 δισ. ευρώ που ήτα πέρυσι στα άνω των 31 δισ. ευρώ, «σπάζοντας» και το άτυπο όριο, σε απόλυτους όρους, το οποίο είχε βάλει η τρόικα στο παρελθόν (30 δισ. ευρώ).
Από πού θα προκύψει αυτή η απώλεια;
Από τη μαζική έξοδο προς τη σύνταξη την οποία είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει αμέσως μετά από μία ενδεχόμενη ψήφιση ενός τέτοιου μέτρου. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 125.000 σημερινοί ασφαλισμένοι θα κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης στους επόμενους έξι μήνες για να προλάβουν τα ισχύοντα όρια.
Το κόστος των 1,5-1,8 δισ. ευρώ θα αρχίσει να σκάει και αυτό… σταδιακά από τις αρχές του 2016 για να κορυφωθεί προς το τέλος του ίδιου έτους.
Κάτι παρόμοιο, αν και μάλλον σε μεγαλύτερη κλίμακα, είχε γίνει και με τη «μνημονιακή» νομοθεσία του 2010-12, εκτινάσσοντας την εθνική συνταξιοδοτική δαπάνη από 13,5% του ΑΕΠ το 2009 στο 17,2% του ΑΕΠ το 2012, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης…