Δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση χρέους, λέει και ξαναλέει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεξιά κι αριστερά, και καλό θα είναι να θυμόμαστε τις ημερομηνίες, όχι τίποτα άλλο, για να δούμε πώς ακριβώς θα μας το “φέρει” μετά, όταν αναγκαστεί να παραδεχτεί το ενδεχόμενο, κάτι που βεβαίως απευχόμαστε όλοι. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους υποβοηθούμενη από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον κ. Παπακωνστανίνου, ο οποίος τονίζει ότι είμαστε “σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα” που έχει συμφωνηθεί με το ΔΝΤ, και καταγράφουμε “σταθερή πρόοδο” ως προς τη μείωση του δημοσιονομικού μας ελλείμματος. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ανέλθουν σε ένα δισ. ευρώ εφέτος και ακόμη 6 το 2012-2013, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, ΔΕΚΟ και ακίνητης περιουσίας καθώς και της πώλησης σειράς αδειών τυχερών παιγνίων. Τέλος, σημείωσε την αισιοδοξία του ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία στην ΕΕ σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγου και ότι θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για την έξοδό της από την κρίση. Προσέξτε πού οφείλεται η αισιοδοξία του:
“Είμαι απολύτως αισιόδοξος για έναν πολύ απλό λόγο. Μολονότι συχνά αργούμε να αντιδράσουμε, πιστεύω ότι εάν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ένα ζήτημα αυτό είναι ότι η ΕΕ πάντα σπεύδει και πάντα βρίσκει λύσεις για τη διατήρηση του δικού της δημιουργήματος, που είναι το κοινό νόμισμα”, κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Εν τω μεταξύ σε χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times γίνεται πάλι λόγος για χρεοκοπία στην Ελλάδα:
«Για κάποιους αναλυτές, η προοπτική για μια χρεωμένη χώρα της ευρωζώνης να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, έχει γίνει τόσο βέβαιο, όσο ο θάνατος και οι φόροι», αναφέρεται σχετικά. «Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση. Όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο πιο γρήγορα θα επιλυθεί η κρίση»…
ΑΝΑ-ΜΠΕ