Ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση του προσωπικού ιατρού με την είσοδο στον θεσμό και των ιδιωτών παθολόγων, την θέσπιση οικονομικών κινήτρων και πέναλντι –σαν αντικίνητρα-διαρκή αξιολόγηση τους και υποχρεωτική διασύνδεση των πολιτών που δεν θα ανταποκριθούν με έναν προσωπικό ιατρό, γενικό ιατρό ή παθολόγο. Κομβικό ρόλο στην πρόληψη αναμένεται να διαδραματίσουν και τα 7 πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, στα οποία θα εργαστούν οι επιστήμονες που θα επαναπατριστούν από το εξωτερικό λαμβάνοντας το golden hello των 100.000 ευρώ
Με έμφαση στην πρόληψη και με στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη γειτονιά κάθε πολίτη, βαδίζει προς την ολοκλήρωσή του ο θεσμός του προσωπικού ιατρού, με τον οποίο έχει ήδη «συνδεθεί» το 56% του εγχώριου πληθυσμού. Οι 1379 κενές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν ώστε να μπορούν να έχουν προσωπικό ιατρό στην γειτονιά τους όλοι οι πολίτες εντοπίζονται κυρίως στην περιφέρεια Αττικής και στην Κεντρική Μακεδονία, με τις νέες θέσεις να ανοίγουν σε επίπεδο Δήμου όπως εξηγεί η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη που διασαφηνίζει ότι ο προσωπικός ιατρός δεν είναι «ειδικότητα» αλλά ρόλος. Προσωπικοί ιατροί μπορούν να γίνουν οι γενικοί ιατροί και οι παθολόγοι, ενώ πλέον δίνεται η δυνατότητα και στους ιδιώτες παθολόγους να συμβληθούν με ιδιωτική αποζημίωση.
Σε επίπεδο δήμου θα προσφέρουμε δωρεάν προσωπικό ιατρό σε κάθε πολίτη αλλά αν κάποιοι θέλουν να διατηρήσουν σε αυτή τη θέση τον παθολόγο που τους παρακολουθεί τόσα χρόνια, θα μπορούν να το κάνουν πληρώνοντάς τον οι ίδιοι.
Οι προσωπικοί ιατροί θα εκπαιδευτούν με ένα πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης πάνω στην πρόληψη που φέρει την σφραγίδα του ΠΟΥ και θα υπάρξουν κίνητρα για την αύξηση της απόδοσής τους και αντικίνητρα, δηλαδή πέναλντι για την διαρκή αξιολόγησή τους.
Παράλληλα ιδρύονται 7 πανεπιστημιακά κέντρα Υγείας που θα είναι συνδεδεμένα με μια ιατρική σχολή, με το ιστορικό Κέντρο Υγείας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας να συνδέεται με το Εργαστήριο Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ. Για τη επάνδρωση των 7 πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας έχει σχεδιαστεί και η αποζημίωση των 100.000 ευρώ ως ένα golden hello με στόχο τον επαναπατρισμό ελλήνων επιστημόνων από την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες. Οι αγροτικοί ιατροί που θα λαμβάνουν απολαβές 30.000 ευρώ/ετησίως, θα γίνονται προσωπικοί ιατροί, με τη δέσμευση να πρέπει να μείνουν στο ΕΣΥ για 5 χρόνια. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εκτιμά ότι μέσα σε ένα χρόνο θα είναι ορατή η διαφορά στο επίπεδο υγείας του εγχώριου πληθυσμού και πως με την συμβολή των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου Σπύρος Δοξιάδης και την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασθενή (σε ένα χρόνο) θα έχουμε για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας μια αναλυτική εικόνα για την υγεία των πολιτών. Παράλληλα θα είμαστε σε θέση να προβλέπουμε τι ανάγκες θα έρθουν τα προσεχή χρόνια και πώς πρέπει να κατανεμηθούν οι πόροι στον τομέα της Υγείας.
Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού στηρίζεται στην εγγύτητα, και θέλουμε κάθε πολίτης να έχει προσωπικό ιατρό στην γειτονιά του. Όταν καλυφθούν τα κενά θα δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να βρει ο καθένας έναν κοντινό προσωπικό ιατρό και μετά, όσοι δεν ανταποκριθούν να αποκτήσουν προσωπικό ιατρό μέσα από την διασύνδεση που θα κάνει το υπουργείο υγείας με το ΑΜΚΑ τους, όπως επισημαίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός εξηγεί ότι οι γιατροί στην χώρα μας εξελίσσονται σε μια αναστραμμένη πυραμίδα με τους ειδικευμένους ιατρούς να αποτελούν την πλειονότητα και να πιέζουν τη βάση, δηλαδή τους ελάχιστους παθολόγους. Πρέπει να αποκτήσουμε κι άλλους παθολόγους γιατί αλλιώς το σύστημα θα καταρρεύσει.
Στην εγγύτητα στηρίζονται και οι νέες ΤΟΜΥ που θα λειτουργήσουν και με τη συμβολή των ιδιωτών γιατρών και θα αναλάβουν την φροντίδα των χρονίως ασθενών μέσα στην κοινότητα. Οι ΤΟΜΥ θα αυξηθούν και θα ενισχυθούν με το προσωπικό τους να μπορεί να διενεργεί ενέσιμες θεραπείες και χημειοθεραπείες για τους ογκολογικούς ασθενείς. Ενίσχυση βρίσκεται καθοδόν και για τις ΚΟΜΥ που καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών κατ’ οίκον ώστε μέσα από τις ΤΟΜΥ και τις ΚΟΜΥ να αποσυμφορίζονται τα νοσοκομεία. Τέλος σε ότι αφορά τον νεοσύστατο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, το ενδιαφέρον από τα νοσοκομεία είναι μεγάλο, ήδη δεκάδες κλινικές έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία και σε ενάμιση μήνα θα ξεκινήσουν τα δωρεάν χειρουργεία για τους 50.000 ασθενείς που έχουν μείνει πολύ καιρό στην αναμονή και τα έξοδα των οποίων θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.