Το μεγάλο κενό του δημοσίου στην υγεία αντικατοπτρίζει έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με την οποία το 24,5% των Ελλήνων που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας δεν έχει πρόσβαση σε αναγκαίες υπηρεσίες και δομές.
της Βίκυς Γερασίμου
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν μπορεί να κάνει εξετάσεις, να επισκεφτεί γιατρό ή να ακολουθήσει τη θεραπεία που πρέπει κυρίως λόγω οικονομικής δυσπραγίας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επιβάρυνση της υγείας του και τη στήριξη της οικογένειας του.
Όπως δηλώνουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία καθώς σε ποσοστό 74,6% δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα και σε ποσοστό 13,6% γιατί περίμεναν σε λίστα αναμονής. Επομένως 9 στους 10 που αντιμετωπίζουν ζητήματα υγείας δεν μπορούν να έχουν την φροντίδα που απαιτείται είτε γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος είτε γιατί αντιμετωπίζουν ένα δημόσιο σύστημα με μεγάλες ελλείψεις που τους θέτει σε κατάσταση αναμονής.
Επίσης ένας στους δέκα Έλληνες δηλώνει ότι έχει κακή ή πολύ κακή υγεία και 2 στους 10 ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνουν ότι έχουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας ή χρόνια πάθηση.
Χρόνιο θεωρείται το πρόβλημα υγείας ή η πάθηση που διαρκεί ή πρόκειται να διαρκέσει περισσότερους από 6 μήνες, με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Χρόνιο πρόβλημα ή χρόνια πάθηση δηλώνουν περίπου 3 στις 10 γυναίκες (25,6%) και 2 στους 10 άνδρες (21,7%).