H Citi γιορτάζει φέτος τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την έναρξη του Προγράμματος Οικονομικής Εκπαίδευσης «Οικονομία: γνώση… με αξία!» που υλοποιεί σε δημοτικά σχολεία, σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Η επέτειος συμπίπτει και με τον εορτασμό των 50 χρόνων παρουσίας της Citi στην Ελλάδα.
Στόχος του προγράμματος της Citi είναι μέσω του δημιουργικού παιχνιδιού και των παιδαγωγικών μεθόδων που εφαρμόζει το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, τα παιδιά να εξοικειωθούν με τις βασικές οικονομικές έννοιες που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή, ώστε να εξελιχθούν σε ενημερωμένους πολίτες που διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα οικονομικά τους.
Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει επισκεφθεί περισσότερες από 2.200 σχολικές τάξεις του Δημοτικού με τη συμμετοχή 58.000 μαθητών και 700 εργαζομένων της Citi, οι οποίοι υποστηρίζουν εθελοντικά την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία.
Τα φετινά προγράμματα για δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αττικής ξεκίνησαν τον Ιανουάριο και θα διαρκέσουν μέχρι και τον Μάιο, ενώ αναμένεται να συμμετάσχουν συνολικά περίπου 4.000 μαθητές Δημοτικών Σχολείων και καθηγητές.
Το πρόγραμμα για δεύτερη συνεχή φορά θα κορυφωθεί με έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Παιδικό Μουσείο στο τέλος της σχολικής χρονιάς και η οποία θα παρουσιάζει τα έργα των συμμετεχόντων μαθητών στο πρόγραμμα και τις ιδέες τους για την επίλυση επίκαιρων ζητημάτων που σχετίζονται με την οικονομία.
Από τα προγράμματα που υλοποιούνται προκύπτει ότι τα παιδιά είναι σήμερα, πολύ ευαισθητοποιημένα πάνω σε θέματα που αφορούν τα χρήματα και την οικονομική κρίση. Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές εφαρμογής του προγράμματος, οι μαθητές Α΄ & Β΄ Δημοτικού εμφανίζονται περισσότερο υπεύθυνοι ως προς τη διαχείριση και αξιοποίηση του εικονικού «προϋπολογισμού» που τους διατίθεται, οι μαθητές Γ΄ & Δ΄ Δημοτικού περισσότερο συνειδητοποιημένοι ως καταναλωτές και οι μαθητές Ε΄ & Στ΄ Δημοτικού πιο ευαισθητοποιημένοι σε προβλήματα της κοινωνίας μας και έτοιμοι να προτείνουν λύσεις αντιμετώπισής τους. Όσον αφορά στο πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά την κρίση, πιστεύουν ότι με τη συνεργασία, την ομαδικότητα, την αλληλεγγύη και με οδηγό το κοινό καλό θα μπορέσει να ξεπεραστεί και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Βάσει της αξιολόγησης του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, το 75% των μαθητών που λαμβάνουν μέρος στα Προγράμματα εξοικειώνονται με βασικές έννοιες της οικονομίας, μαθαίνουν να ιεραρχούν τις ανάγκες τους, να διαχειρίζονται τα χρήματά τους, κατανοούν τη σημασία της αποταμίευσης προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους, καθώς και να είναι σωστοί καταναλωτές. Παράλληλα, εξασκούνται στην ομαδική εργασία, στη διαπραγμάτευση και στην επίλυση προβλημάτων.