Δέκα ενστάσεις – προβληματισμούς για τα όσα προβλέπει ο προωθούμενος Κανονισμός σχετικά με την καθιέρωση των PEPPs, των Eνιαίων Ευρωπαϊκών Συνταξιοδοτικών Προγραμμάτων, διατυπώνουν στο ID υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου.
του Πλάτωνα Τσούλου
Αν και χαιρετίζουν την πρωτοβουλία αυτή της Κομισιόν, θεωρούν ότι από την έως τώρα διαδικασία προκύπτουν πολλά θολά πεδία για τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει, είτε να δώσει διευκρινήσεις, είτε να παρέμβει εκ νέου νομοθετικά ώστε να τα διευθετήσει.
Ειδικότερα, οι ενστάσεις που διατυπώνονται εστιάζονται στα εξής:
- Πρόκειται για θεσμικό πλαίσιο του οποίου τις απαιτήσεις θα μπορέσουν να καλύψουν μόνο μεγάλα – διεθνή συστήματα διαχείρισης κεφαλαίων.
- Οι μικρότεροι παίκτες της αγοράς, όπως και οι εταιρείες που διαθέτουν μόνο εθνική δράση, στο βαθμό που θα θελήσουν να διεκδικήσουν θέση και ρόλο στη νέα αυτή αγορά θα υποχρεωθούν σε συνέργειες με διαχειριστές εκτός ελληνικών συνόρων.
- Δεν υφίστανται καθαρές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων διαχειριστών κεφαλαίων, για ένα προϊόν που παραδοσιακά υποστηρίζει η ασφαλιστική αγορά.
- Είναι γνωστό ότι τα ατομικά συνταξιοδοτικά προγράμματα αποτελούν αγορά η οποία οργανώθηκε από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα PEPPs επί της ουσίας ανήκουν σε αυτόν τον τομέα.
- Ο κοινοτικός νομοθέτης δεν έχει καταστήσει σαφές τι πραγματικά θα ισχύσει με τις εγγυήσεις τις οποίες θα αναγνωρίζουν τα PEPPs, κυρίως σε ότι αφορά τα προς διαχείριση κεφάλαια.
- Ανάλογα δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο το προϊόν στη λήξη του θα αφορά σύνταξη με την κλασική έννοια του όρου, ή δικαίωμα επί ενός επενδυτικού προγράμματος. Ο
- νομοθέτης δεν έχει ορίσει σε όλη του τη λεπτομέρεια το ποιος θα καταβάλλει τις συντάξεις, όπως και το κατά πόσο οι απολαβές των συνταξιούχων θα είναι εφάπαξ ή θα αποδίδονται σε μηνιαία βάση.
- Δεν είναι επίσης ξεκάθαρο το ποιος θα έχει την ευθύνη του ρίσκου της επένδυσης
- Δεν είναι σαφώς προσδιορισμένα τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα προσδιορίζουν ότι ένα συνταξιοδοτικό προϊόν, εν προκειμένης ασφαλιστικής εταιρείας, θα είναι PEPPs.
- Τα χαρακτηριστικά, όπως αυτά περιγράφονται στην παρούσα φάση, αξιολογούνται ως ιδιαιτέρως ευρεία, με αποτέλεσμα να καλύπτουν πολλές περιπτώσεις προγραμμάτων και γι΄ αυτό ο κάθε πάροχος θα υποχρεούται να ζητεί πιστοποίηση του προϊόντος του από την EIOPA.
- Θέμα τίθεται και με τη διασφάλιση της ποιότητας των προδιαγραφών και των διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα (πιστοποίηση παρόχου, υπολογισμός και ανάληψη του γεωμετρικού ρίσκου, προώθηση των προγραμμάτων, ενημέρωση των υποψήφιων αποταμιευτών κ.α.).
- Δεν έχει υπάρξει από την πλευρά της Κομισιόν κάποιος σχολιασμός σχετικά με την απόφαση του έλαβε να «τρέξει» ταχύτερα τη διαδικασία θεσμοθέτησης των PEPPs.
- Πρόκειται για εξέλιξη που περιορίζει το χρόνο προετοιμασίας της αγοράς και η οποία σε κάθε περίπτωση δρα υπέρ όσων ήδη διαθέτουν ανάλογους μηχανισμούς.