Η τεχνολογία στη ρομποτική έχει εξελιχθεί ραγδαία και αυτό φάνηκε με το ανθρωποειδές Sophia που πήρε υπηκόοτητα στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο δεν θα σας δείξουμε αυτό σήμερα, αλλά επιτεύγματα της ρομποτικής που μπορεί να έχουν περάσει και κάτω από τα πόδια σας ή πάνω από το κεφάλι σας χωρίς να το καταλάβετε.
Ρομποτικά μυρμήγκια και πεταλούδες: Η γερμανική εταιρεία Festo αυξάνει συνεχώς τις ρομποτικές της μηχανές χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Τι κατασκευάζει; Σμήνη μυρμηγκιών που μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, καθώς και πεταλούδες και λιβελλούλες, που χαρακτηρίζονται από την ευκολία και τη χάρη αυτών των εντόμων. Όταν δημιουργήθηκαν, η εταιρεία επικεντρώθηκε όχι μόνο στην εμφάνισή τους αλλά και στα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά. Τα μυρμήγκια συντονίζουν μεταξύ τους όλες τις ενέργειες και τις κινήσεις τους. Κάθε μυρμήγκι, μήκους 13 εκατοστών, έχει στην κοιλιά του ένα ραδιόφωνο, μέσω του οποίου πραγματοποιείται ακριβής συντονισμός.
Πεταλούδες-ρομπότ: Το βάρος κάθε πεταλούδας είναι μόνο 32 γραμμάρια, περιλαμβάνει δύο σερβομηχανές, ένα ζευγάρι μικρών μπαταριών και ένα περίβλημα από λέιζερ. Μετά από μία φόρτιση που διαρκεί δεκαπέντε λεπτά, οι πεταλούδες θα είναι σε θέση να φτερουγίσουν για περίπου 4 λεπτά. Και η πτήση τους φαίνεται πολύ εντυπωσιακή. Ρομποτικοί γλάροι και λιβελλούλες που μπορούν να πετάξουν όπως και οι ζωντανοί συγγενείς τους. Ο ρομποτικός γλάρος αναπτύχθηκε το 2012. Αργότερα, εφευρέθηκε μια dragonfly. Όλες οι λεπτομέρειες της dragonfly έγιναν σε ένα 3D εκτυπωτή, και μπορείτε να ελέγξετε αυτό το θαύμα με ένα smartphone.
BionicKangaroo: Το ρομπότ καγκουρό. Στον πυρήνα του BionicKangaroo είναι ο μηχανισμός της «ανάκτησης» – χρησιμοποιεί την ενέργεια που ανακτάται από ένα άλμα για να κάνει κάτι άλλο. Τα πραγματικά καγκουρό γρήγορα κουράστηκαν και δεν μπορούσαν να πηδήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αυτόν τον μηχανισμό. Το BionicKangaroo που ζυγίζει 7 κιλά και ύψος ένα μέτρο μπορεί να κάνει άλμα μήκους 80 cm και ύψους 40 cm. Το ρομπότ ελέγχεται από έναν ειδικό επίδεσμο που διαβάζει τα μυοηλεκτρικά σήματα από το ανθρώπινο αντιβράχιο.
Ρομποτικός καρχαρίας: Αυτή η μη επανδρωμένη μηχανή έχει το μήκος καρχαρία. Είναι 1,5 μέτρο και ζυγίζει 45 κιλά. Όπως ένα πραγματικό ψάρι, το ρομπότ χρησιμοποιεί την ουρά για να κινήσει και να ελέγξει την κίνησή του. Το ρομπότ κινείται με τρόπο ψαρέματος, οπότε είναι πολύ δύσκολο να το διακρίνεις ή τουλάχιστον να τον απομονώνεις στο φόντο μιας πραγματικής θαλάσσιας πανίδας. Μπορεί να κολυμπήσει πάνω και να βουτήξει σε βάθος. Αυτός ο καρχαρίας μπορεί να είναι πλούσιος σε εχθρικό πλοίο απαρατήρητο. Μπορεί να κατασκοπεύσει, να επισκευάσει τα πλοία και να κανονίσει δολιοφθορά.
Ρομπότ-αράχνη: Από την αρχή αξίζει να αναφέρουμε ότι το μοντέλο αράχνη εκτυπώθηκε χρησιμοποιώντας εκτυπωτή 3D. Ο κινητήρας είναι ενσωματωμένος με τους σερβοκινητήρες των ποδιών, τρεις σε κάθε πόδι: το σύστημα που προκύπτει παρέχει απλό έλεγχο των ευέλικτων, πλαστικών κινήσεων με βολικό συντονισμό από τον πίνακα ελέγχου. Παρουσιάστηκε σε μία από τις σειρές MythBusters.
Υποβρύχιο ρομπότ-φίδι: Το μηχανικό φίδι έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί συντήρηση και επισκευή διαφόρων μηχανισμών στον πυθμένα, κυρίως στις πλατφόρμες πετρελαίου. Είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα δαπανηρά αυτόνομα υποβρύχια οχήματα, εύκολα να γλιστρήσει σε μέρη όπου τα περίπλοκα ρομπότ δεν μπορούν να φτάσουν.
Πηγή: MADLAB