Κινδυνεύει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης από τα περίπου 70 τρισεκατομμύρια παραγώγων;
Αν δούμε ψύχραιμα τα οικονομικά δεδομένα της Deutsche Bank θα διαπιστώσουμε ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα αλλά δεν πιστεύουμε πως θα την οδηγήσουν σε χρεοκοπία. Τουλάχιστον δεν θα την αφήσουν. Και πάντα ελπίζουμε πως η ΕΚΤ δεν θα έχει αφήσει την τράπεζα ανεξέλεγκτη!
Το χρηματιστήριο πάντως έχει οδηγήσει στα τάρταρα την κεφαλαιοποίηση, που έχει υποχωρήσει στα 19,19 δισ. ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι ιστορικά η κεφαλαιοποίηση της Deutsche bank ήταν στα 30-35 δισ. ενώ μόνο το 2008 είχε καταρρεύσει στα 18,5 δισ. Οι επενδυτές του χρηματιστηρίου, λοιπόν, σωστά ανησυχούν για την πραγματική αξία της Deutsche bank.
Τα πραγματικά κεφάλαια της Γερμανικής τράπεζας είναι 52 δισ. (tangible book value) που αυτό σημαίνει ότι εμφανίζει P/BV 0,36. Όταν οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν απόδοση 0,13!
Τα συνολικά κεφάλαια της Deutsche bank είναι 63 δισ. αλλά τα 10,3 δισ. είναι GoodWill δηλαδή αέρας, υπεραξία. Το πρόβλημα της Deutsche bank είναι τα κεφάλαια 52 δισ. έναντι του συνολικού ενεργητικού 1,62 τρισ. ευρώ και ειδικά μέσω του μέσου σταθμισμένου ενεργητικού στα 397 δισ.
Προσέξτε! Μια τράπεζα με 1,62 τρισ. ευρώ ενεργητικό, έχει RWA – δηλαδή σταθμισμένο – ενεργητικό 397 δισ.
Από τα 1,62 τρισ. ενεργητικό έχει δάνεια μόλις 432 δισ. με τα προβληματικά δάνεια να είναι πολύ χαμηλά. Άρα το πρόβλημα της Deutsche bank είναι τα κεφάλαια αλλά όχι τα δάνεια, εκεί δεν έχει πρόβλημα.
Το πρόβλημα εδράζεται στη μεγάλη έκθεση στα παράγωγα στα κοντά 70 τρισ. δολάρια που έχει έκθεση η Deutsche bank! Όσο 20 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας δηλαδή…!
Αν πράγματι υπήρχε περίπτωση μία εταιρεία να χρεοκοπήσει άμεσα, και βεβαίως μία τέτοιου μεγέθους τράπεζα, λένε οι ειδικοί, τότε θα βλέπαμε μία ραγδαία πτώση τιμής τουλάχιστον στην τιμή της μετοχής της.
Η τιμή της Deutsche Bank έχει καταρρεύσει από τις 29 Δεκεμβρίου 2015, κατά +40%.
Παρά το ότι η τράπεζα αυτή, είχε όντως τη χειρότερη εξέλιξη τιμής στην Ευρώπη μεταξύ μεγάλων τραπεζών, αξίζει να σημειώσουμε ότι πτώση 35% στην ίδια περίοδο είχε η Credit Suisse, ενώ πτώση 20% – 30% είχαν επίσης και οι τραπεζικοί κολοσσοί Commerzbank, BNP Paribas, UBS, Societe General και Barclays, ενώ συνολικά οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη έχουν χάσει το 27% της αξίας τους!
Εν ολίγοις, η εκτίμηση ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, ίσως βρίσκεται στο κατώφλι αρνητικών εξελίξεων, άρχισαν να φαίνονται στις χρηματιστηριακές τιμές με πλέον αδύναμο κρίκο να φαίνεται πως είναι η Deutsche Bank, όπου οι τιμές ασφαλίστρων της τράπεζας, τα CDS, μαρτυρούν υψηλή πιθανότητα χρεοκοπίας.